U čast Prediću - održana svečana akademija i otvorena izložba u Narodnom muzeju

Završna svečanost povodom 160. godišnjice rođenja Uroša Predića održana je sinoć u Zrenjaninu. Svečanom akademijom u Kulturnom centru i otvaranjem izložbe u salonu Narodnog muzeja, na dan Predićevog rođenja, naš grad odužio se svom velikanu i poslao lepu sliku i poruku da ima čime da se ponosi i da je umetničko delo Uroša Predića vanvremensko i neprolazno. 
 
 
 
Obraćajući se na Svečanoj akademiji u ime Grada Zrenjanina, zamenik gradonačelnika Saša Santovac podsetio je prisutne da je, na današnji dan, 7. decembra 1857. godine, u porodici sveštenika Petra Predića u Orlovatu, rođen Uroš, najmlađi od petorice njegovih sinova.     
 
“Za svakog od njih dobri pop Pera posadio je po jedno stablo duda, drveta koje se smatra nekadašnjim simbolom Banata. Sva stabla imala su različite sudbine, baš kao i sami Predići. U dvorištu njihove stare porodične kuće, danas kuće porodice Stankov na obodu orlovatskog parka, samo jedan dud ostao je sačuvan. Narastao je do impresivnih visina i širina, baš kao i sam Uroš Predić. I dalje raste, opire se i vremenu i zaboravu. Baš kao i veliko Uroševo umetničko delo”, rekao je Santovac i dodao da se Predić, osim u slikarskoj i umetničkoj veličini, odlikovao i jednostavnošću, skromnošću, a posebno po tome da rodni Orlovat nije zaboravio čak ni kada mu se ukazala prilika da živi i radi na Akademiji likovnih umetnosti u carskom Beču. Vratio se u svoje selo, kasnije se preselio u Beograd, da bi Orlovat kasnije odabrao i za poslednje konačište.
 
 
 
“Bio je onakav kakav je mogao da bude sin banatske ravnice - širok kao nebo, plodan kao njive i miran kao Tamiš. Njegove slike predstavljaju najviši domet akademskog realizma u srpskom slikarstvu s kraja 19. veka. Možemo biti ponosni što upravo naš, zrenjaninski muzej, u Predićevom legatu baštini ne samo njegove slike, već i brojne crteže, skice, inventar iz ateljea, ličnu prepisku, beleške, dokumenta i fotografije. 
Uroš Predić, genijalan u svom stvaralaštvu i asketa u svom životu, neprekidno zagledan u lepotu carstva Božijeg. I zato, kad uđemo u orlovatski hram, gledajući njegove ikone i freske, osećamo lepotu i blizinu carstva Nebeskog, onu lepotu kojoj je Uroš Predić posvetio ceo svoj život. Hvala mu na tome”, poručio je zamenik gradonačelnika u svojoj besedi.
 
 
 
Prisutnima su se obratili i narodni poslanik, predsednik Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Republike Srbije Mirko Krlić, dr Dušan Slankamenac, sveštenik iz Orlovata Rajko Srdićdr Stevan Prohaska i predsednica Saveta MZ Orlovat Biljana Popadić, koji su govorili o životnom putu Uroša Predića, značaju i simbolici njegovog dela, njegovim neraskidivim vezama sa Orlovatom i Zrenjaninom. 
 
Program su uveličali zrenjaninski horovi i učenici muzičke škole - Mešoviti hor Prepodobni Rafailo Banatski, Omladinski hor srednje Muzičke škole “Josif Marinković” i Dečji hor niže Muzičke škole “Josif Marinković”, pod upravama Zorice Kozlovački i mr Senke Milisavljević. Učenici Osnovne škole “Uroš Predić” iz Orlovata pripremili su prigodan igrokaz, a učešće u umetničkom delu programa uzela je i voditeljka svečanosti, mr Branka Jajić
 
 
 
U Narodnom muzeju Zrenjanin otvorena je sinoć, uz izuzetnu posećenost i još jedan nastup Hora “Prepodobni Rafailo Banatski“, izložba iz fonda muzeja pod nazivom “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?”, autorke Olivere Skoko. Pored autorke posetiocima su se obratili direktorka te ustanove Jelena Gvozdenac Martinov i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić,  a samog Uroša Predića dočarao je mladi glumac Nebojša Balaž.
 
Jelena Gvozdenac Martinov je, poželevši dobrodošlicu posetiocima, izrazila zadovoljstvo što je zaista veliki broj ljudi zainteresovano da pogleda izložbu koja je, kako je navela, kruna svih ove godine, dosadašnjih dvadeset pet. 
    
Autorka izložbe Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti, podsetila je da je ova ustanova jedina u Srbiji koja čuva njegov vredan Legat koji je u muzej dospeo samo godinu dana nakon slikareve smrti, 1954. godine, a tadašnji upravnik Narodnog muzeja Lazar Nikolić je inicirao da gotovo ceo beogradski atelje bude preseljen u naš muzej.
“To je velika čast za ovu ustanovu, ali i velika odgovornost i obaveza, posebno kada je u pitanju jedan ovako značajan jubilej. Veliki je, ali i lep posao baviti se Predićem”, kazala je između ostalog Skoko.
 
 
 
Duško Radišić je istakao da se ovih dana mnogo toga moglo čuti o Prediću, ali da se takvom slikaru svi zajedno nismo dovoljno odužili.
“To ćemo činiti svake godine, organizujući “Dane Uroša Predića” koji su ove godine, povodom 160 godina od rođenja slikara, bili posebni. Napravili smo širi Organizacioni odbor i ovom izložbom praktično završavamo manifestaciju. Želimo da se odužimo Prediću, a glavni cilj jeste da mladim generacijama ukažemo na prave vrednosti i uzore i siguran sam da će oni još uspešnije organizovati ovakve manifestacije”, rekao je Radišić zahvalivši svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije i ove izložbe podsetivši da je u Orlovatu otkrivena nova bista ispred osnovne škole.
 
Ovu izložbu čine 32 rada Uroša Predića (slike, crteži, studije), kao i vajarski i crtački radovi drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika. Takođe, na postavci su izloženi lični predmeti, nameštaj, fotografije, posetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi... 
 
Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija “Gomeks”. U toku trajanja izložbe biće organizovan bogat prateći program: radionice, predavanja, promocije, koncerti. Izložba će biti otvorena do kraja februara 2018. čime će biti obeležen i 11. februar, kada se navršava 65 godina od smrti Uroša Predića.