U Orlovatu otkrivena nova bista Uroša Predića

U sklopu programa organizovanih povodom obeležavanja 160. godina od rođenja Uroša Predića, danas je ispred Osnovne škole, koja nosi njegovo ime, u Orlovatu svečano otkrivena nova bista slikara, rad akademskog vajara Velimira Karavelića.
 
 
 
 
 
Svečanom otkrivanju biste, a nakon toga i prigodnom programu u školi, prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.
- Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas ovde u Orlovatu, obeležavajući 160 godina od rođenja našeg dragog čika Uroša, na koga smo svi veoma ponosni, a najponosniji vi meštani, što i dokazujete svih ovih godina obeležavajući sećanje na velikana kakav je bio Uroš Predić. Jedan opis pročitao sam pre nekoliko dana, zahvaljujući govoru koji je pripremao doktor Slankamenac, a koji je napisao da je Uroš sin banatskih ravnica, širok kao banatsko nebo, plodan kao banatske njive i miran kao Tamiš - rekao je između ostalog pomoćnik Radišić.
 
 
 
 
 
Ukazao je da je Grad Zrenjanin tokom prethodnih godina podržavao, a to će činiti i u narednom periodu, aktivnosti da se na dostojan način obeležava svaka godišnjica i da je ova posebna.
- U organizacionom odboru ove godine bili su i predstavnici svih ustanova kulture u našem gradu, ali, ono što je najvažnije jeste učešće Saveta mesne zajednice i ove škole. Zahvaljujem se vajaru i želim da bista koja je na tom mestu stajala bude izložena u spomen kući Predića i da ona bude što pre završena - dodao je Radišić.
 
 
 
 
 
Stevan Prohaska jedan od inicijatora postavljanja nove biste, kome je i pripala čast da je otkrije, rekao je da su meštani Orlovata istrajni u nameri da očuvaju sećanje na rad i delo slikara, kao i da su tokom prethodnih godina organizovali niz slikarskih kolonija i događaja slikaru u čast, a prva značajna manifestacija organizovana je 1982. godine povodom 125. godišnjice rođenja slikara.
 
 
 
 
- Veliku zahvalnost dugujemo i profesoru Velji Karaveliću, kao i braći Stojanović koji su obezbedili kamen za bistu i mislim da će ovo ostati večno, a moja impresija danas jeste ova mladost, koja je ovde došla, a od koje očekujem da nastavi negovanje tradicije Uroša Predića u Orlovatu - rekao je Prohaska.    
 
 
 
 
 
Profesor Velimir Karavelić kazao je da je rad na ovoj bisti bio veoma zahtevan, posebno iz razloga što je reč o velikom autoritetu i da je bila potrebna velika priprema i veliko poznavanje ličnosti i Predićevih umetničkih poduhvata.
- Svakako da je predstavljao i uzor u mom obrazovanju, s toga sam imao veliki problem da odgovorim na ozbiljne zahteve. Bio je to veliki cilj, a koliko god ja bio zadovoljan i spokojan očekujem reakciju publike, a ona je ta koja sudi - kazao je profesor Karavelić.
 
 
 
 
Predsednica Saveta mesne zajednice Biljana Popadić zahvalila se Gradskoj upravi za nesebičnu pomoć pruženu tokom organizacije ovogodišnje manifestacije “Dani Uoša Predića”. 
 
Nakon otkrivanja biste i programa u osnovnoj školi, održan je parastos i položeni su venci na grob Uroša Predića, na mesnom groblju u Orlovatu.
 
 
 
 
Venac na grob slikara položio je u ime Grada Zrenjanina pomoćnik Duško Radišić, a sa njim i Dobrivoje Mihajlov koordinator ovogodišnjih “Dana Uroša Predića”.