Završna konferencija povodom akcije "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama"

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji je ujedno i završni dan akcije "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama", a koji se obeležava 10. decembra, Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u partnerskim odnosima i u porodici Grada Zrenjanina organizovala je danas, u Multimedijalnoj sali Gradske kuće, konferenciju za novinare. 

 

 

Na konferenciji su govorili Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika, Ljuba Travica, zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina, Ljiljana Lazarević, koordinatorka Radne grupe, kao i Sandra Abramović, izvršna direktorka organizacije “Obučena za uspeh”.

Pomoćnik Salapura je rekao da je Zrenjanin primer dobre prakse, a da je današnja konferencija jedna u nizu razgovora na temu sprečavanja nasilja.
 


 

- S ponosom mogu da istaknem činjenicu da smo lokalna samouprava koja obezbeđuje jednaka prava za sve i trudi se da to bude u visokoj meri i ostvareno, kao i da neguje duh tolerancije i poštuje prava. Naravno, svaki ekstremizam i netolerancija nisu dopustivi i mi ćemo se protiv toga boriti putem institucija i međusektorske saradnje naših organa na nivou lokalne samouprave - rekao je Salapura.

On je kazao da je lokalna samoprava budžetom za narednu godinu isplanirala dva miliona dinara za ekonomsko osnaživanje žena što je jedan od podsticaja na putu jednakih šansi za sve.

 

 

Ljuba Travica je takođe istakla da je ponosna kada je reč o poštovanju ljudskih prava u Zrenjaninu, jer je to tolerantna sredina niz godina unazad.

- To jednostavno nije problem naše sredine. U kontekstu obeležavanja "16.dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama" a koji je stavio akcenat na prava žena, moramo da konstatujemo činjenično stanje da je nažalost dosta žena stradalo u porodičnim odnosima, a nasilje nad ženama i decom je prisutno i u našoj sredini. Pored toga postoji niz ranjivih grupa na koje moramo obratiti pažnju, a to su lica sa invaliditetom, lgbt populacija, žene sa sela. Čini mi se da su one i te kako zanemarene, u svim poslovima i zadacima kojima se bavimo, možda smo zapostavili ženu na selu, a njihova edukacija je veoma važna. One nisu samostalne i jedne su od najranjivijih, jer nemaju rešen problem lične egzistencije -  kazala je Travica i naglasila da se posebna pažnja mora posvetiti socijalnim i ekonomskim pitanjima pre svega žena i ranjivih grupa. 

U prilog tome, kazala je, organizovana je i ova završna konferencija na kojoj ćemo i videti da izlaz iz teških situacija ipak postoji. 

 

 

Predstavljajući organizaciju “Obučena za uspeh” i govoreći o poštovanju ljudskih prava i ravnopravnosti žena Sandra Abramović je ukazala da situacija u Srbiji nije obećavajuća, ali ni u Evropi posebno kada je reč o sferi rada i zapošljavanja žena.

Ova organizacija, istakla je, ženama pruža podršku ženama pri zapošljavanju, kao i podizanje samopouszdanja što je ključna stvar za svaku ženu, ali i podršku ženama pri poslovnom oblačenju i izgledu.