Božićna radost u petočlanoj taraškoj porodici Stojkov

Petočlana porodica Stojkov u Tarašu proslaviće predstojeće božićne praznike radosnije i bezbrižnije nego do sada, zahvaljujući darovima koji su danas stigli u njihov skromni dom. Na inicijativu Grada Zrenjanina i Off road kluba “Anđeli 4 x 4” iz Zrenjanina obezbeđeni su božićni paketići za decu i životne namirnice za ovu socijalno ugroženu porodicu, a doneli su ih zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, predsednik kluba “Anđeli 4 x 4” Sava Gažić i članovi tog kluba.
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac naglašava da je ova porodica zaslužila da danas dobije darove, jer se njen domaćin, Ilija Stojkov odrekao primanja socijalne pomoći na koju je imao pravo, i radi u selu za manja primanja nego što bi iznosila ta pomoć.
”Osmeh na licu deteta je nešto najlepše i kada taj osmeh vidite to je najlepši poklon. Pred božićne praznike posetili smo ovu porodicu sa troje dece i moram da istaknem da Grad Zrenjanin vodi računa o svima koji su socijalno ugroženi. Za decu predškolskog uzrasta grad finansira boravak u vrtićima, a onima koji su korisnici socijalne pomoći i nalaze se u osnovnom obrazovanju, plaćamo užinu. Takođe, grad svim korisnicima socijalne pomoći plaća mesečne karte za prevoz tokom školovanja u srednjem i od 2017. godine na visokom obrazovanju”, napomenuo je Santovac i dodao da je budžetom Grada Zrenjanina za ovu godinu opredeljeno 160 miliona dinara za oblast obrazovanja i pomoći socijalno ugroženim kategorijama.
 
 
 
“Ono što je naš cilj u svim ovim akcijama je da smanjimo tu razliku između onih koji se vode kao socijalno ugroženi i onih koji to nisu, i da stvorimo iste uslove za sve i drago mi je da to što Zrenjanin radi prepoznaju i neki drugi. Zahvaljujem se na tome i Crvenom krstu i raznim udruženjima građana, kao što je ovo udruženje “Anđeli 4 x 4” koje je samostalno izdvojilo sredstva kako bi ovoj porodici ulepšalo božićne praznike. Siguran sam da će takvih udruženja u narednom periodu biti još više.”, naglasio je zamenik gradonačelnika. 
 
On je najavio i narednu posetu ovoj porodici, za kraj školske godine, uz obećanje devojčice Sofije, učenice trećeg razreda osnovne škole, da će biti odličan đak.
 
 
 
Predsednik kluba “Anđeli 4 x 4” Sava Gažić kaže da ovo nije prva humanitarna akcija koju je  realizovalo dvadesetak članova kluba.
“Ideja o prikupljanju pomoći je potekla od samih članova kluba, a cilj nam je da pomognemo ljudima u nevolji i onima kojima je ovakva vrsta pomoći neophodna. Od sredstava kluba i ličnim sredstvima naših članova prikupili smo za ovu porodicu osnovne životne namirnice, i poklone koji su najbitniji deci, kojima su čokolada i slatkiši retko dostupni i kojima želimo da Božić provedu u uslovima kao i svi drugi”, naglasio je Gažić i dodao da su za porodicu Stojkov saznali u kontaktima s Gradskom upravom i zamenikom gradonačelnika, Sašom Santovcem.      
 
“Sa Gradom Zrenjaninom imamo odličnu saradnju, izlaze nam u susret uvek kada je i nama to potrebno i zajednički smo organizovali ovu humanitarnu akciju”, kazao je predsednik Off road kluba “Anđeli 4 x 4”.   
 
 
 
Ilija Stojkov kaže da nije želeo da čeka socijalnu pomoć, već da nešto zaradi svojim rukama i zaposlio se u selu kao komunalni radnik i skromnim primanjima, kao jedini zaposleni, izdržava porodicu. On i supruga Aleksandra, uz ćerku Sofiju imaju i sina Borislava, učenika trećeg razreda srednje škole “Nikola Tesla” u Zrenjaninu, dok je najmlađi član porodice četvorogodišnja Danijela. 
 
“Svima od srca hvala na poklonima”, iskreno je poručio Ilija Stojkov gostima u njihovoj kući u Tarašu.