Danas je Badnji dan - počele božićne svečanosti u Zrenjaninu

Paljenjem badnjaka u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice, u Svetosavskoj ulici, počele su božićne svečanosti u našem gradu. Organizovanog paljenja badnjaka i okupljanja građana biće tokom popodneva i večeri u svim delovima grada.
 
 
 
Već po tradiciji, veliki broj naših sugrađana, posebno dece, okuplja se oko najstarijeg hrama u Zrenjaninu, kako bi prisustvovali svečanosti unošenja i paljenja badnjaka, a Grad Zrenjanin obezbedio je i ove godine stotinu božićnih paketića za najmlađe. Podelili su ih gradonačelnik Čedomir Janjić i njegov zamenik Saša Santovac, a u porti su bili i drugi gradski funkcioneri.
 
 
 
Čestitajući sugrađanima Badnji dan, gradonačelnik je istakao da je izuzetno lepo vreme ove godine okupilo oko badnjaka veliki broj naših sugrađana i da očekuje da će slično biti i na drugim mestima u gradu i okolini.
“Lepa tradicija kod srpskog naroda, ovde kod nas u Zrenjaninu, u Petrovgradu, se nastavlja i na ovaj Badnji dan, na Badnje veče, obilazimo badnjake širom našeg grada i u naseljenim mestima i želim da čestitam Zrenjanincima i Badnji dan i sutrašnji Božić i da nam do sledećeg Božića bude mnogo dobrih i lepih dana”, poručio je Janjić nakon svečanosti u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice. 
 
 
 
On će, sa svojim saradnicima, tokom dana posetiti još nekoliko mesnih zajednica u gradu, a prisustvovaće i paljenju badnjaka u porti hrama Svetih otaca u Kleku. 
 
“Mir Božiji, Hristos se rodi! Naložili smo ovaj badnjak, da se podsetimo na hladnu Vitlejemsku noć kada je rođen Isus Hrist, kada je njegovo rođenje istorijski bilo jako važno, i preokrenulo celokupnu ljudsku istoriju, ka spasenju roda čovečanskog. Neka se u svakoj kući i u svakom srcu danas rodi Hristos, i neka sve bude u miru, mir je najvažniji na ovom svetu”, poručio je protonamesnik Radivoj Nađalin, starešina Svetouspenskog hrama u Zrenjaninu.