Danas je Savindan - svečano u većini škola na teritoriji grada

Dan Svetog Save, Savindan, danas se, kao školska slava, obeležava u najvećem broju škola na teritoriji grada Zrenjanina, uz učešće učenika, njihovih učitelja i nastavnika, roditelja, sveštenika Srpske pravoslavne crkve i predstavnika lokalne samouprave. Osim verskog obreda, u mnogim školama organizovan je i prigodan program, posvećen prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju.
 
 
 
U prostorijama najveće osnovne škole u srednjebanatskom regionu, „Petar Petrović Njegoš“ u Zrenjaninu, kao i svake godine, više od 1.200 njenih učenika, nastavnika i roditeljima, prisustvovalo je obeležavanju Svetog Save. Učenici su pripremili i prigodne radionice, u okviru „Srednjevekovnog vašarišta“, sa prikazom veza, nakita, heraldike, predmeta od kože, srednjevekovne bitke. Svečanosti su prisustvovali predsednik Skupštine grada Zrenjanina Oliver Mitrović i član Gradskog veća Slaviša Vlačić, koji je potom bio i u Medicinskoj školi.
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac posetio je danas dve škole u naseljenim mestima i prisustvovao obeležavanju školske slave u Aradcu, OŠ „Bratstvo“ i Stajićevu, OŠ „Sveti Sava“. Zrenjaninsku gimnaziju tim povodom posetila je načelnkica Srednjebanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević.
 
 
 
 
Svečano je bilo i u zrenjaninskoj osnovnoj školi „Đura Jakšić“, gde tradicionalno na slavi kumuju dva cela školska odeljenja, po jedno od nižih i viših razreda. Ove godine ta čast pripala je učenicima, njihovoj učiteljici i razrednom starešini odeljenja 4-1 i 8-1, koji su kumstvo predali odeljenjima 3-1 i 7-1. Učenici i nastavnici pripremili su i umetnički program i priredbu, a svečanost je uveličala Organizacija „Svetosavlje“, čiji je predsednik Upravnog odbora Dragan Ranisavljević direktorki škole Vesni Mađarov poklonio 16 osveštanih ikona s likom Svetog Save, po jednu za svaku školsku učionicu.
 
 
 
Ovim je „Svetosavlje“ nastavilo prošle godine započetu takvu aktivnost, kada je poklonilo 120 ikona  Zrenjaninskoj gimnaziji, ETŠ “Jovan Trajković” i OŠ “Petar Petrović Njegoš”. Školskoj slavi prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica.
 
 
 
Dan Svetog Save, Savindan, obeležava se 27. januara po gregorijanskom, odnosno 14. januara po julijanskom kalendaru, kao crkveni praznik, i kao “školska slava” u Srbiji i Republici Srpskoj. Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”.