Igor Mirović pustio u pogon prečistač otpadnih voda u Kožari ''Dafar''

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović pustio je u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda nastalih u proizvodnom procesu fabrike “Dafar” u Zrenjaninu. U prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i njegovih saradnika, zamenika Saše Santovca i pomoćnika Duška Radišića i Sima Salapura, predsednik Mirović obišao je pogone te kompanije u upoznao se s procesom proizvodnje, da bi potom pustio u rad novo postrojenje, čija je gradnja bila preduslov za dalje razvojne planove “Dafara”. Kožara “Dafar” danas je u italijanskom i holandskom vlasništvu, bavi se štavljenjem i doradom kože i izvozno je orijentisana prema tržištu Evropske unije. 
 
 
 
Mirović je rekao da je ova investicija pomognuta od strane Pokrajinske vlade u iznosu od 36 miliona dinara i pokazuje glavne elemente politike koju Pokrajina vodi, a to je, pre svega, pomoć našim kompanijama koje učestvuju u izvozu.
“Izvoz Vojvodine je u proteklih godinu dana porastao za skoro 20 procenata i zato želimo da pomažemo domaće kompanije, mala i srednja preduzeća, koja podižu kvalitet života ne samo u Pokrajini, već u celoj našoj zemlji. Važno je da se ova kompanija razvija, da posluje na mestu gde je nekada takođe bila kožara, oni su obnovili proizvodnju, zapošljavaju više od 110 radnika i to ide u prilog činjenici da se grad Zrenjanin ubrzano razvija, jer osim onih kompanija koje zapošljavaju veliki broj ljudi, sve više postaje prepoznatljiv i po manjim preduzećima koja se bore, zauzimaju mesta na tržištu i dokazuju da mogu da pariraju i većim kompanijama”, kazao je predsednik Pokrajinske vlade.   
 
 
 
On se osvrnuo i na ostale pokrajinske projekte od kojih će benefite imati grad Zrenjanin.
“Mi ćemo u Zrenjaninu i u ovoj godini investirati značajna sredstva, ne samo u privredni, već i u komunalni razvoj i u razvoj infrastrukture, radićemo u mnogim segmentima, konkurs je u toku i očekujem da Grad Zrenjanin konkuriše svojim važnim projektima. Sigurno je da ćemo raditi na rekonstrukciji stadiona u punom obimu, a nadam se da ćemo i kroz druge poslove i projekte dokazati ključ naše saradnje s lokalnim samoupravama, kao i uspešnim preduzećima u njima. Preko Razvojne agencije Vojvodine otvorili smo jednu značajnu finansijsku liniju, zaposlili smo gotovo hiljadu radnika, očekujem u februaru i raspisivanje novog konkursa i polako, iz strukture budžeta APV, koja nije imala razvojni karakter, pretvaramo je u budžet iz kog investiramo u lokalne kompanije, u sve lokalne samouprave, podižemo visinu kapitalnog iznosa budžeta iz godine u goodinu i time ispunjavamo program koji smo definisali”, zaključio je Mirović danas u Zrenjaninu.           
 
 
 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić iskoristio je priliku da se zahvali predstavnicima “Dafara” i predsedniku Pokrajinske vlade na ovoj investiciji, podsećajući da je u neposrednoj blizini i lokacija budućeg centralnog gradskog prečistača otpadnih voda.  
“Ova kompanija je primer jedne od retkih uspešnih privatizacija u Zrenjaninu, a gradnja prečistača je sigurno i model koji ćemo imati u vidu kada se budemo opredeljivali kako ćemo raditi naš centralni prečistač otpadnih voda”, rekao je gradonačelnik 
 
 
 
 
Predsednik kompanije „Dafar“ Zoran Galović naglasio je da je investicija u “Dafaru” odličan primer saradnje i pomoći Vlade Vojvodine u oblasti privrede.
“Na ovaj način podstičemo domaću proizvodnju, ne samo u okvirima naše, kožarske proizvodnje, već i u obućarskoj industriji, a mi se naslanjamo i na klaničnu i na stočarsku proizvodnju. Naši planovi za naredni period u vezi su sa puštanjem ovog pogona u rad, jer time dobijamo i mogućnosti za proširenje kapaciteta i izvoza za bar još 50 procenata u naredne dve godine”, izneo je očekivanja Galović.