Italijanska kompanija I.M.S. pokrenula proizvodnju u zoni ''Jugoistok''

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, pomoćnicima Duškom Radišićem i Simom Salapurom, načelnikom odeljenja za privredu i šefom odseka za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave, Goranom Kravarušićem i Jovanom Vukanovićem, posetio je danas pogon italijanske kompanije “I.M.S. - Internacionalna mehanika Srb” d.o.o. u industrijskoj zoni “Jugoistok” u Zrenjaninu. 
 
Ta kompanija precizne mehanike nedavno je pokrenula proizvodnju u hali preduzeća “Penfarm”, nakon što je s Gradom Zrenjaninom, Tehničkim fakultetom “Mihajlo Pupin” i preduzećem “Penfarm” novembra prošle godine potpisala ugovor o saradnji, investiranju i zakupu poslovnog prostora. 
 
 
 
“I.M.S. - Internacionalna mehanika Srb” d.o.o. bavi se specifičnom proizvodnjom na CNC mašinama delova za mašine i mašinsku industriju, farmaceutsku industriju, auto industriju, poljoprivrednu mehanizaciju. Vlasnik i direktor kompanije Mirko Di Ticio zadovoljan je uslovima na koje je naišao u Zrenjaninu i ističe podršku i dobru saradnju s lokalnom upravom, fakultetom i srednjom tehničkom školom.  
“Proizvodnju smo pokrenuli u decembru, sa sedam radnika iz Zrenjanina, a planovi su nam da u naredne dve godine zaposlimo 50 radnika. U istom periodu planiramo ulaganje u vrednosti od preko milion evra i nabavku još deset proizvodnih mašina. Prvu očekujemo da stigne već za desetak dana. Kompletnu proizvodnju izvozimo na italijansko, austrijsko, švajcarsko i nemačko tržište”, objašnjava Di Ticio. 
 
 
 
Zadovoljan je i odabirom i stručnošću radne snage i misli da tu neće biti nikakvih problema, te da u ovoj fazi proizvodnje neće biti neophodna dodatna obuka radnika u Italiji, kako se kalkulisalo u početku. 
 
“I.M.S. - Internacionalna mehanika Srb” šesta je italijanska kompanija koja posluje u Zrenjaninu, a ova investicija je specifična jer je proizvodnju pokrenula u novoj poslovnoj hali druge firme koja taj prostor nikada nije privela nameni. Gradonačelnik Čedomir Janjić istakao je da su prošle godine strani investitori ušli u još neke neiskorišćene i prazne poslovne prostore. 
“Tako smo napunili halu u “Minelu”, završavamo priču ovde, s još jednom halom u industrijskoj zoni “Jugoistok”, drago mi je da smo oživeli i ovaj prostor i nastavićemo u tom pravcu, ali nam je prevashodni interes, ipak, da se kupuje zemljište i grade nove hale u našim industrijskim zonama. Mislim da su industrijske zone u Zrenjaninu atraktivne za investiranje, što pokazuje i broj potpisanih ugovora s investitorima prošle i pretprošle godine”, istakao je Janjić i izneo razloge današnje posete.
 
 
 
“Pre par meseci potpisali smo ugovor s gospodinom Mirkom Di Ticiom, i danas sam došao da vidim kako teče početak proizvodnje. Izuzetno mi je drago kada ovde mogu, na primer, da sretnem našeg mladog sugrađanina, rođenog 1998. godine, koji je nakon završene srednje tehničke škole odmah dobio šansu da radi, čemu svi težimo. Očekujem da bzro stignu i ostale mašine, da se ova hala ispuni i zadovoljan sam što su moji saradnici, praktično, u roku od nekoliko dana uspeli da pronađu zadovoljavajuću lokaciju za ovog investitora, koji planira i kupovinu zemljišta i izgradnju sopstvene fabrike u narednom periodu”, kazao je gradonačelnik nakon današnje posete kompaniji I.M.S.