Obeležen dan Mesne zajednice ''Sava Kovačević''

Svečanom sednicom Saveta MZ, otvaranjem prigodne izložbe, polaganjem venaca na spomen-bistu Save Kovačevića i kraćim kulturno-sportskim programom, juče je obeležen dan Mesne zajednice “Sava Kovačević”. Bila je to prilika za okupljene da se osvrnu na protekle aktivnosti, ali i da najave neke nove projekte koji će se realizovati u ovom delu Zrenjanina, tokom 2018. i narednih godina. 
 
 
 
Brojne goste pozdravio je predsednik Saveta mesne zajednice Ilija Mandić, a u ime Grada Zrenjanina obratio se zamenik gradonačelnika Saša Santovac, istakavši da saradnja lokalne uprave i mesnih zajednica zavisi, pre svega, od zainteresovanosti i želje rukovodstva i stanovnika koji u njima žive da se na njihovoj teritoriji realizuju određeni projekti, a da je u tom smislu “Sava Kovačević” jedna od aktivnijih mesnih zajednica.
“Kada Savet ima inicijativu i ideju, onda je sigurno i mnogo lakše na teritoriji te mesne zajednice rešavati određene probleme, bilo da su komunalne prirode, infrastrukturni ili neki drugi. Ono što nas očekuje u 2018. godini su, pre svega, dve značajne investicije na teritoriji mesne zajednice - prva je rekonstrukcija Barske ulice, koja znači bolje povezivanje s centrom grada i koju grad realizuje u saradnji s Ministarstvom privrede”, kazao je Santovac i dodao da drugim projektom počinje realizacija nečega što je zahtevano godinama, pa i decenijama unazad. 
 
 
“To je izgradnja pravoslavnog hrama. Srpska pravoslavna crkva konkurisala je za dodelu građevinskog zemljišta na teritoriji mesne zajednice “Sava Kovačević”, na našem nedavno okončanom konkursu, očekujemo da o tome ubrzo odgovarajuću odluku donese Gradsko veće i da se gradonačelniku omogući da potpiše ugovor o tome s Episkopom banatskim Nikanorom”, kazao je zamenik gradonačelnika i izrazio je očekivanja da bi u toku godine mogla početi i izgradnja crkve..   
 
Santovac je ovom prilikom podsetio na još jednu značajnu godišnjicu - 50 godina od formiranja prvog Saveta mesne zajednice i čestitao stanovnicima “Save Kovačevića” na tom jubileju i na današnjem danu. 
 
 
Pažnju posetilaca privukla je i izložba posvećena osnivanju i razvoju mesne zajednice i ovog dela Zrenjanina, koji je nakon Drugog svetskog rata počeo da se izgrađuje kao “Nova kolonija”. Kroz brojne fotografije i novinske zapise predstavljene su komunalne, sportske, kulturne i društvene aktivnosti žitelja mesne zajednice u proteklih duže od pet decenija. Tradicionalno, juče je položen venac na spomen-bistu narodnom heroju Savi Kovačeviću u parku pored zgrade mesne zajednice, a to su učinili predstavnici Saveta MZ i zamenik gradonačelnika Saša Santovac.  
 
 
U prigodnom kulturno-sportskom programu učešće su uzeli mališani iz dečjeg vrtića “Cvrčak” i mladi karatisti. Među brojnim zvanicama, svečanosti su prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura i Duško Radišić, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, narodni poslanik i predsednik Odbora Skupštine Republike Srbije za kulturu i informisanje Mirko Krlić, član Gradskog veća grada Zrenjanina Pero Pilipović, odbornici Skupštine grada Zrenjanina sveštenici Srpske pravoslavne crkve i drugi.