Počele svetosavske svečanosti

U svim zrenjaninskim osnovnim i srednjim školama, kao i u školama u naseljenim mestima, danas i sutra obeležava se školska slava Sveti Sava.

Pojedine škole, gde su organizovani prigodni programi u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save - školu “9. maj” i “2. oktobar”, posetili su danas zamenik gradonačelnka Saša Santovac i pomoćnici gradonačelnika Simo Salapura i Duško Radišić.

 

 

 

U osnovnoj i srednjoj školi “9.maj” školska slava obeležena je osveštanjem slavskog kolača i programom koji su pripremili učenici i nastavnici te škole i tom prilikom kum slave, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, predao je kumstvo Saši Santovcu, zameniku gradonačelnika.

 

 

 

Pomoćnik Salapura je ukazao da je ličnost Svetog Save duboko prisutna u našem narodu i sveukupnom kulturnom, duhovnom, crkvenom životu, kako u našoj, tako i van granica naše zemlje.

- Bilo mi je zadovoljstvo da budem kum ovoj školi i preuzmem kumstvo od gradonačelnika Čedomira Janjića, ali i da ga predam zameniku gradonačelnika Saši Santovcu. Put koji je Sveti Sava i kult njegove ličnosti traju osam vekova i naša je dužnost da na mlađe naraštaje prenesemo duh svetosavlja i da probamo da se ponašamo u skladu sa tim postulatima - kazao je Salapura. 

 

 

 

 

 

Zamenik Santovac je izrazio zadovoljstvo zbog preuzimanja kumstva navodeći da kumstvo preuzima u trenutku kada doskorašnja direktorica završava svoj mandat u školi, a dolazi nova.

- Sigirno je da meni i mojoj porodici prija da je neko prepoznao ono što sam u prethodnom vremenskom periodu, ne samo kao zamenik gradonačelnika, već kao Saša Santova, uspeo da uradim. Sigurno je bilo veoma značajnih aktivnosti, ali je važno ono što predstoji, da radimo, a moja velika želja jeste da završimo ono što je Grad započeo, izgradnju novog objekta, kako bi ta zgrada služila i deci i zaposlenima u ovoj školi i da sledeću slavu obeležimo u novoj zgradi - kazao je Santovac.  

 

 

 

Direktorka škole Snežana Oluški Vlačić kazala je da iako je škola višenacionalna i multikulturalna svako od učenika i zaposlenih školsku slavu doživljava na isti način i proslavljaju je već osmu godinu.

- Žao mi je, al svake godine program je sve kraći, jer, deca koja su u našoj školi imaju vrlo kompleksne smetnje i vrlo često nisu u prilici i mogućnosti da pripreme ovakvu vrstu programa. Ipak, nama je važno druženje sa prijateljima i ljudima koji su uz nas gotovo svakodnevno, a to i jeste suština ovog dana, ne samo da pokažemo šta znamo i umemo, već i svoj trud svakog dana - rekla je ona. 

 

 

 

Proslavi školske slave, Svetog Save, u OŠ "2. oktobar" Zrenjanin, a gde je gde je takođe organizovan program, prisustvovali su zamenik Santovac i pomoćnik Salapura, a kum slave bio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.