Premijerka Srbije Ana Brnabić u Zrenjaninu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas Zrenjanin. Nakon prijema u Gradskoj kući i sastanka s gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem, njegovim saradnicima, predstavnicima Gradske uprave i Srednjebanatskog okruga, premijerka je prisustvovala početku realizacije druge faze projekta "Bebo, dobro došla na svet" u Opštoj bolnici "Đorđe Joanović" u Zrenjaninu.
 
 
 
Početku rada druge faze projekta i demonstraciji rada sistema u Zrenjaninu prisustvovali su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, i ministar bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić-Dejanović.
 
 
Roditelji novorođenih beba u Zrenjaninu od danas će moći da se za roditeljski dodatak prijave onlajn i to u porodilištu. Nova funkcionalnost informacionog sistema eBeba, koji već omogućava upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem – bez odlaska na šaltere različitih državnih institucija, predstavljena je u Opštoj bolnici “Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu. 
 
 
Roditeljski dodatak “na klik“ pored Zrenjanina, već je dostupan u Leskovcu. U narednoj fazi biće omogućen u Loznici, Smederevu i Beogradu, a do kraja godine i u preostalim lokalnim samoupravama u Srbiji. Procenjuje se da će ovu uslugu koristiti oko 80 odsto roditelja i da će im ona uštedeti dodatnih 150.000 sati. Prva faza projekta roditeljima je već uštedela 400.000 sati godišnje, što zajedno donosi 550.000 sati uštede godišnje.
 
 
 
“Druga faza projekta „Bebo, dobro došla na svet“ deo je strategije razvoja elektronske uprave i projekta “Stop birokratiji“ koji ima za cilj smanjenje birokratskih procedura“, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić. “Jednostavnije i poboljšane procedure omogućavaju da država bude efikasan servis kreiran po meri građana i privrede“, istakla je Brnabić i dodala da je reč o efikasnoj, jednostavnoj i besplatnoj usluzi koja je namenjena roditeljima tek rođenih beba, kojima je vreme posebno važno. 
 
“Prikupljanje na desetine dokumenata, plaćanje taksi i obilazak najmanje tri šaltera na kojima roditelji izgube u proseku tri sata, zamenjeni su jednom modernom elektronskom uslugom“, naglasila je predsednica Vlade. 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo zbog današnje posete premijerke Ane Brnabić i tri ministra u Vladi na čijem je ona čelu. 
 
- Zadovoljstvo je i čuti od najviših predstavnika Vlade da smo jedna od najbržih lokalnih samouprava u Srbiji. Kada smo pre nekoliko godina uvodili drugu smenu u našu lokalnu samoupravu, kako bi građani svoja prava mogli da ostvare i popodne i subotom, možda svi nisu najbolje shvatili šta hoćemo, ali kada smo krenuli sa digitalizacijom i kada smo E-upravu doveli na značajan nivo mislim da je sada sve mnogo jasnije. Ovo je dodatni korak sada kada smo sa našom bolnicom, Centrom za socijalni rad i našom pisarnicom i Gradskom upravom, praktično pojednostavili našim roditeljima administrativnu proceduru. Svi nekako nerado dolaze da rešavaju tu papirologiju, a na ovaj način sve to smo ubrzali i drago mi je da je Zrenjanin jedan od najboljih gradova i što se tiče ovog projekta, pored još nekoliko gradova koji su pilot projekti. Mi nastavljamo da ubrzavamo procedure i siguran sam da će građani to osetiti - rekao je gradonačelnik Janjić. 
  
 
Sama prijava za roditeljski dodatak u okviru “eBebe“ veoma je jednostavna i zahteva svega nekoliko minuta vremena. Nakon što se majka, državljanka Republike Srbije sa prebivalištem u Zrenjaninu, u porodilištu izjasni da želi svoje dete da prijavi elektronskim putem, zdravstveni radnik u sistem unosi podatke roditelja i one koji se odnose na ime, prebivalište i zdravstveno osiguranje novorođenčeta. Zahtev za roditeljski dodatak podnosi se istovremeno. Ime deteta moguće je uneti i na jezicima manjina. 
 
 
Informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet“ počeo je sa radom u aprilu 2016. godine sa ciljem da roditeljima olakša prve dane života deteta – omogući im da za 15-tak minuta, potpuno besplatno i elektronski završe administrativne poslove, za koje je ranije bilo potrebno nekoliko odlazaka na šaltere i plaćanje različitih taksi. Putem usluge do sada je prijavljeno više od 80.000 beba, a roditelji su u više od 64.000 slučajeva odlučili da iskoriste mogućnost korišćenja usluge po principu „sve na jednom mestu“ i uspešno završe prijavu u matičnu knjigu, prebivalište i zdravstveno osiguranje. 
 
Nova usluga odnosi se samo na roditeljski dodatak koji se isplaćuje iz budžeta države. Lokalne samouprave imaju pravo da u okviru svojih nadležnosti uvode dodatna porodična davanja.