"Don Don" uspešno posluje u našem gradu i zapošljava oko 200 radnika

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa svojim saradnicima - zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnicima Draganom Ćapinom i Simom Salapurom, obišao je danas proizvodne pogone kompanije “Don - Don” , koja posluje u zakupljenim pogonima “Žitoprodukta”. 

 

 

Gradonačelnik je nakon obilaska rekao da je najvažnije to što 200 Zrenjaninaca trenutno radi u ovoj fabrici i snabdevaju preko 60 odsto tržišta u našem gradu.

- Veoma je interesantno videti i sam proces proizvodnje, od mesta gde se melje žito, do samog rezanja i pakovanja hleba u pogonu. Drago mi je, kako sam čuo, da postoji ambicija da se proširuje posao, obnavlja i osavremenjuje tehnološki proces, a siguran sam da će uspeti da sve administrativne prepreke, koje nosi sa sobom stečaj “Žitoprodukta” , prevaziđu, a u tome imaju i našu podršku - rekao je gradonačelnik Janjić.

 

 

Govoreći o iskustvu tokom prethodnih sedam godina, koliko posluju u našem gradu, direktor Aleš Mozetić je rekao novinarima da su od početka do danas od 10.000 jedinica došli do 50.000 i da imaju razvojne planove za naredni period. Kazao je i da je trenutno zaposleno oko dve stotine ljudi - 80 u pekari, 50 u silosu i mlinu i 60 u spoljnim distribucijskim i komercijalnim delatnostima.

 

 

 


- Bitno je istaći i poslovanje mlina i silosa u našem sistemu, gde danas meljemo gotovo dve stotine tona pšenice i otkupljujemo sedamdeset hiljada tona iz ovih krajeva. Zadovoljni smo i imamo ambicije za nastavak rada ovde. Mi smo nacionalni lanac pekara i iz ove pekare pokrivamo Kikindu, Zrenjanin i Novi Sad, a u samom gradu Zrenjaninu imamo i najveći udeo - kazao je on.

 

 

Kako je istakao postoji saradnja i sa primarnim proizvođačima pšenice i u prethodnom periodu ona je sve uspešnija. 

- Nama je u strukturi meljave potrebna i bolja vrsta pšenice, ne samo prinosna i stočna i to stumulišemo plaćanjem boljih cena, tako da svake godine to ide na bolje i imamo sve kvalitetniju saradnju i nema potrebe da pšenicu dovozimo iz drugih krajeva. Zadovoljni smo i taj deo se lepo razvija- rekao je još Mozetić.   

 

 

Kompanija “Don Don” je u prve četiri godine poslovala samo u pekari i mlinu, dok su u poslednje dve i u silosu, odnosno zakupljuju ceo pogon “Žitoprodukta”.

- To je nekako i logično, jer, tako je i cela fabrika bila postavljena, da je imala sve od prijema do prerade žitarica i finalizacije. Planovi su da se to i dalje razvija, mi iz jedne linije danas imamo četiri proizvodne linije i imamo ambiciju da to razvijamo i dalje. Glavni izazov je status cele kompanije, proces koji se vrši i stečajni postupak, jer, to na neki način onemogućava prave strateške investicije na ovoj lokaciji, a svi se nadamo da će to što pre biti razrešeno i da se na toj platformi investira na pravi način - istakao je Aleš Mozetić.