Godišnje nagrade Sportskog saveza - počasti Nemešu i Cvrkoti

Svetski šampion u rvanju Viktor Nemeš i bronzana karatistkinja sa evropskog šampionata i prvakinja Balkana Sanja Cvrkota dobitnici su godišnje nagrade Sportskog saveza grada Zrenjanina za 2017. godinu u seniorskoj kategoriji. Najbolje sportske ekipe su Stonoteniski klub invalida “K2” u muškoj, i Ženski odbojkaški klub “Klek MD Zrenjanin”, u ženskoj konkurenciji. Ta priznanja uručena su im danas na tradicionalnoj svečanosti u Gradskoj kući, a s obzirom da su Nemeš i Cvrkota na pripremama van Zrenjanina, u njihovo ime nagrade su primili predstavnici klubova. 
 
 
Svake godine krovna gradska sportska asocijacija nagrađuje najbolje sportiste, sportske ekipe, sportske stručnjake-trenere, sportske radnike, stručnjake u sportu, sportske sudije, sponzore-donatore i propagandiste na teritoriji Grada Zrenjanina i dodeljuje posebna priznanja za ostvarene rezultate i doprinos afirmaciji sporta. Na konkurs za godišnju nagradu Sportskog saveza za proteklu godinu stiglo je ukupno 58 predloga, a Upravni odbor Saveza izabrao je dobitnike u 12 kategorija, ukupno njih 27. 
 
 
 
Pozdravljajući najuspešnije sportiste, stručnjake, sudije, sportske radnike i goste svečanosti, gradonačelnik Čedomir Janjić je podsetio na značajne rezultate koje je Grad Zrenjanin postigao u proteklom periodu u oblasti unapređenja sportske infrastrukture, i ukazao na opredeljenje finansiranja velikog broja sportskih klubova i organizacija. 
“Imamo čime da se pohvalimo, mislimo da naš sport napreduje i želimo da podržimo što širi krug i klubova i sportskih radnika. Ima nekih predloga da bi sredstva za funkcionisanje sportskih klubova trebalo raspodeliti na način da nekoliko naših klubova bude u vrhunskom sportu, da budu vrhunski klubovi u našoj državi, ali bi time veći broj klubova ostao bez finansiranja od strane grada. Ja nisam za to, i ove godine grad će finansirati više od 140 klubova i mislimo da je to dobro”, kazao je gradonačelnik i osvrnuo se na druge vrste pomoći od sttrane grada, pre svega u obnovi i razvoju sportske infrastrukture.
 
 
 
“Osim četiri otvorene sale u naseljenim mestima, konačno smo uspeli da rešimo i klimatizaciju u našoj “Kristalnoj dvorani”, rekonstruisali smo “Medison” posle više decenija, a u ovoj godini, zajedno sa pokrajinskom administracijom, spremamo veliki projekat rekonstrukcije stadiona u Karađorđevom parku, koja podrazumeva gradnju kvalitetne atletske staze, nove veštačke podloge i rasvete, koju stadion nikada nije imao. Mislim da ćemo time dobiti objekat značajan ne samo za grad Zrenjanin, nego i za celu Srbiju”, poručio je gradonačelnik i poželeo sportistima i svim sportskim radnicima još veće uspehe i još bolje rezultate.    
    
Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije, Sportskog saveza Vojvodine, Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Prisutnima se obratio i predsednik Upravnog odbora Sportskog saveza Rajko Petrović, da bi potom gradonačelnik uručio prva priznanja. 
 
 
 
Nemeš i Cvrkota nagrade su osvojili u oblasti sportista u olimpijskim sportovima i sportovima koji su pridružene članice MOK-a. Među sportistima u neolimpijskim sportovima najuspešniji su u protekloj godini bili savate bokser Goran Sučević i takmičarka u borilačkim sportovima Biljana Tapavički Pavlov.
 
U mlađim kategorijama, za najuspešnije juniore u olimpijskim sportovima i sportovima koji su pridružene članice MOK-a proglašeni su plivač Nikola Aćin i karatistkinja Anja Milovanović. U neolimpijskim sportovima priznanje je pripalo junioru Bojanu Gostojiću, avio-modelaru i juniorki Marini Đekić, kik-bokserki. Najuspešniji kadeti su plivač Marko Vujin i sprinterka Anastasija Kašaš, dok su u kategoriji sportista sa invaliditetom priznanje zaslužili stonoteniseri Ivan Živkov i Kristina Arančić
 
 
 
U kategoriji juniorskih sportskih ekipa nagrađeni su STK “Stenes” i kuglaški klub “Kristal”, a najuspešnije sportske kadetske ekipe su Rvački klub “Proleter” i Sportski klub “Plava zvezda”. 
 
Trener rvača “Proletera” Vojislav Trajković je najuspešniji sportski stručnjak-trener, Mihalj Balić iz rukometnog sporta je najbolji sportski radnik, a priznanja su pripala i fizioterapeutu, sportskom stručnjaku Marku Ćurčiću, sportskom sudiji u veslanju Danetu Lužajiću, propagandisti u sportu Žarku Cvetiću i sportskom novinaru Budimiru Cvijetiću, koji je dobio nagradu za životno delo. U kategoriji sponzor-donator nagradu je zaslužila kompanija NIS. 
 
 
 
Posebna priznanja Sportski savez grada dodelio je rukometnoj ekipi Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ i stonoteniseru Iliji Majstoroviću, za uspehe postignute u studentskom sportu. On se, na samom kraju današnje svečanosti, i zahvalio u ime svih nagrađenih.