Gradonačelnik otvorio 5. Festival kobasica i domaće rakije u Belom Blatu

Gradonačelnik Čedomir Janjić otvorio je danas u prepodnevnim časovima u Belom Blatu 5. Festival kobasica i domaće rakije. Ove godine uz međunarodni karakter, festival je okupio 45 takmičarskih ekipa i veliki broj posetilaca koji su u to selo na obodu Carske bare i ribnjaka Ečka počeli da stižu još u jutarnjim časovima. 
 
 
 
Pozdravljajući učesnike i goste manifestacije, Janjić je istakao da prvi mali jubilej, petu godišnjicu festivala, svi dočekuju u dobrom raspoloženju 
„Zadovoljstvo mi je uvek da dođem u Belo Blato, na sada već tradicionalnu manifestaciju, svetkovinu kobasica i domaće rakije, na kojoj se okupljamo u velikom broju. Belo Blato se po ko zna koji put pokazalo kao dobar organizator i domaćin, koji ima šta da ponudi i pokaže, a sve više naših gostiju ima šta da vidi. Uz želju da narednih godina bude još više učesnika i gostiju i da manifestacija dobije i regionalni karakter, proglašavam 5. Festival kobasica i domaće rakije otvorenim“, poručio je gradonačelnik Zrenjanina.   
 
 
 
Na otvaranju se obratio i predsednik Saveta mesne zajednice „Belo Blato“ Miroslav Markuš, koji je svim gostima Belog Blata poželeo prijatan boravak u selu, a učesnicima festivala puno takmičarskog duha i uspešan nastup. 
 
Predsednik Organizacionog odbora Festivala kobasica i domaće rakije Ištvan Požar zadovoljan je brojem učesnika i posetilaca, a posebno pominje one koji su stigli iz udaljenijih sredina.
„Stigao nam je autobus sa gostima iz Slovenije, tu su i Makedonci iz Gostivara koji se i takmiče, organizovani su dolasci iz Beograda, južnog Banata. Čini nam se da ćemo morati da obezbedimo još jedan šator za sve učesnike. Naše udruženje pripremilo je jednu tonu kobasica, a kobasice su doneli i učesnici festivala“, kaže Požar i dodaje da se može koristiti samo ono meso koje ima potvrdu o ispravnosti. 
 
 
 
Takmičarske ekipe uglavnom su stigle sa teritorije Vojvodine, iz mnogih mesta, a osim ekipe iz Gostivara danas su u Belom Blatu i kulinari iz bratskog sela Vonjarcvašheđa iz Mađarske. Za najuspešnije su predviđene i prigodne nagrade, koje je obezbedilo nekoliko sponzora.