Gradonačelnik posetio kompaniju GLM: odličan primer revitalizacije starog fabričkog pogona

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, posetio je danas proizvodne pogone italijanske kompanije GLM Grupa, u halama nekadašnjeg preduzeća “Minel Fepo”. Nakon što su predstavnici GLM Grupe avgusta prošle godine zakupili ovaj prostor, pokrenuta je proizvodnja, čime se ovaj proizvođač izduvnih sistema za automobile pridružio kompanijama koje u našem gradu uspešno posluju u oblasti automobilske industrije. Takođe, GLM Grupa jedna je od šest firmi iz Italije koja je naš grad prepoznala kao dobro mesto za investiranje i razvoj i ima značajne planove za naredni period.    
 
 
 
Gradonačelnik Janjić, nakon obilaska pogona i upoznavanja s procesom proizvodnje, izrazio je zadovoljstvo što je oživeo još jedan proizvodni pogon u gradu i što je u kratkom vremenskom periodu renomirani investitor pokrenuo proizvodnju. 
“Došao sam danas da vidim kako izgleda nekada devastirana hala, i oduševljen sam kako je novi investitor uspeo da za kratko vreme u potpunosti izmeni njen izgled i prilagodi je savremenoj proizvodnji. Naravno da sam veoma zadovoljan što je nova kompanija došla u grad, što se otvaraju nova radna mesta i to je ono što pokušavamo da ispromovišemo, i u prethodnom periodu i sada. Svaki investitor nam je značajan, ne samo kroz grinfild investicije u industrijskoj zoni, i upravo     ovo je očigledan i veoma dobar primer kako se ozbiljna proizvodnja može pokrenuti u nekim starim i devastiranim pogonima”, naglasio je gradonačelnik i najavio skori dolazak novih investitora.   
 
“Sa dve kompanije smo u završnom delu pregovora i vrlo brzo očekujem rezultate”, kazao je.  
 
 
 
“Ovo je tek mali deo mašina i opreme koja će biti instalirana u pogonu u Zrenjaninu. Obučavamo deo radnika u Italiji i očekujemo veoma brzo, već sledeće nedelje, dolazak i postavljanje novih mašina na kojima će raditi ti obučeni radnici. Trenutno je zaposleno 45 ljudi, radimo u tri smene i sve što proizvedemo izvozimo na nemačko, francusko i belgijsko tržište”, navodi direktor preduzeća Radivoje Poljanac. 
 
Kompanija, po njegovim rečima, proizvodi izduvne sisteme za Mercedes, Reno, Nisan, Dačiju i mnoge druge marke automobila, a vrednost investicije u Zrenjaninu procenjuje između 3,5 i 5 miliona evra, što nije konačna cifra. 
“Planiramo zapošljavanje između 150 i 350 radnika, što će zavisiti od više faktora. Za sada saradnju s lokalnom samoupravom ocenjujemo kao dobru i s obzirom da smo pogone zakupili na tri godine, želimo da se ovde dugoročno razvijamo, možda i u nekim novim pogonima, na još većem prostoru”, naglasio je Poljanac, koji je na mesto rukovodioca u ovoj kompaniji stigao nakon niza godina provedenih u oblasti automobilske industrije u Nemačkoj.  
 
 
 
Zajedno sa gradonačelnikom, u poseti kompaniji GLM bili su i zamenik Saša Santovac, pomoćnici Duško Radišić, Dragan Ćapin i Simo Salapura, načelnik Odeljenja Gradske uprave za privredu, lokalni ekonomski i ruralni razvoj, izgradnju i uređenje grada i zaštitu životne sredine Goran Kravarušić i šef Odseka za lokalni ekonomski razvoj Jovan Vukanović.