Janjić prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju Srpskog kulturnog centra u Morahalomu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prisustvovao je svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju Srpskog kulturnog centra “Kolo” u mađarskom gradu Morahalomu. Buduće zdanje Srpskog centra u ovom mestu, na svega desetak kilometara od mađarsko-srpske granice, deo je međudržavnog projekta prekogranične saradnje Mađarska-Srbija koji se finansira iz IPA fonda Evropske unije, a podrazumeva izgradnju dva ovakva centra, jednog u Mađarskoj i jednog u Srbiji na Paliću, čiji početak gradnje se očekuje na proleće sledeće godine. Vrednost projekta je 3,7 miliona evra.
 
 
Kamen temeljac, simbolično, uoči dana Svetog Save, položili su ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić, gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi i predstavnici evroregije DKMT, a prisustvovali su, uz gradonačelnika Zrenjanina, još državni sekretar Zoran Kasalović i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samopuravu Ognjen Bjelić
 
 
Ministar Ružić poručio je da je izgradnja Srpskog kulturnog centra u Mađarskoj ne samo simbol visokog nivoa bilateralnih odnosa koji postoje između dve države, već i postojanja visokog stepena razumevanja i baštinjenja kulturnih i tradicionalnih vrednosti dva naroda. On je rekao da ovakvi projekati spajaju ljude i narode i naveo da će to uticati i na razvoj turizma u obe države.
“Činjenica da u opštinu Morahalom dolaze stotine hiljada turista koji su takođe zainteresovani da se upoznaju sa kulturnim vrednostima Srbije, govori u prilog tezi da potencijale možemo afirmisati i prezentovati u kulturnom centru kada se on bude otvorio”, kaže Ružić.
 
Izrazio je nadu da će otvaranje srpskog Centra u Mađarskoj biti sledeće godine na dan Svetog Save, uz prisustvo najviših državnih zvaničnika obe zemlje.
 
 
Prisutne na svečanosti pozdravio je i gradonačelnik Čedomir Janjić, izrazivši zadovoljstvo što mu se pružila prilika da prisustvuje početku realizacije ovako značajnog međudržavnog projekta. 
“Nadam se da će ovakvih projekata biti još više. Kažu u Srbiji da ima dosta sredstava od strane Evropske unije koje, zbog nedostatka projekata, ne uspevamo da povučemo. Ja se ne slažem s tim i siguran sam da ćemo koristiti dobra iskustva naših mađarskih kolega i da ćemo i sa Mađarskom i sa Rumunijom, i sa drugim našim susednim državama realizovati mnogo zajedničkih projekata u narednom periodu”, naglasio je Janjić prilikom obraćanja. 
 
U budućem Srpskom centru u Morahalomu u naredne dve godine biće održani brojni programi i radionice, uz poseban akcenat na očuvanju srpsko-mađarskog kulturno-istorijskog i nacionalnog nasleđa.