Podrška Zrenjaninaca deci oboleloj od raka

Povodom 15. februara, Svetskog dana dece obolele od raka, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR organizovalo je danas humanitarne skupove na trgovima, u glavnim ulicama i šetalištima u više od 40 gradova širom Srbije.
 
NURDOR, Grad Zrenjanin i Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” na platou ispred biblioteke pripremili su program u znak podrške malim borcima i njihovim porodicama. Zrenjaninci su uputili poruke ljubavi i solidarnosti deci koja se leče u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Tačno u 13 časova pušteni su zeleni baloni podrške za sve mališane koji se leče i u znak sećanja na one male superheroje koji su, nažalost, izgubili bitku s opakom bolešću. 
 
 
 
U programu na platou ispred Gradske narodne biblioteke učestvovali su Gradski dečji hor “Supernova”, Kreativni centar “Cekom” i muzičar Nemanja Stojšić. Posetioci su imali priliku da kupe balone, promotivne artikle, a sva sredstva prikupljena tokom akcije biće usmerena na završetak izgradnje dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu.
 
Grad Zrenjanin treću godinu zaredom priključuje se akciji NURDOR-a. U ime lokalne uprave prisutne je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i poručio da su Zrenjaninci i ovoga puta uz male heroje i njihove roditelje u borbi protiv najteže bolesti.
“Zahvaljujem se svim našim sugrađanima, donatorima, svima koji daju svoj doprinos da bi se što pre sakupio novac neophodan za realizaciju treće faze centra u Nišu, kako bi mali heroji dobili adekvatne uslove za negu i lečenje. Nadamo se što većem procentu izlečenja, a od prošle godine je i Republika Srbija, u novom pozivu prekogranične saradnje, kandidovala strateški projekat izgradnje regionalnog onkološkog centra u Smederevu i on će biti izgrađen u naredne četiri godine. To će biti naš novi doprinos što bržem i boljem izlečenju obolelih od ove opake bolesti”, rekao je Radišić i pozvao i druge sredine u Srbiji, gradove i opštine koji to nisu učinili, da se priključe akciji.
 
 
 
“Pre dve godine svega dvadeset gradova i opština obeležavalo je Svetski dan dece obolele od raka. Sada ih je dvostruko više, ali svakako bi trebalo da se u akciju uključe i svi ostali, a u Srbiji ima preko 170 gradova i opština, i ovim putem im upućujemo poziv, da svi damo doprinos i podršku, koja će biti neophodna i kada se završi gradnja ovog centra. Zapanjuje podatak da svakog dana jedno dete oboli od raka i nadamo se da će se ova statistika promeniti na bolje u budućem periodu”, istakao je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina. 
 
Aktivistkinja NURDOR-a iz Zrenjanina, majka deteta preminulog od leukemije, Milena Markov, poručila je okupljenima da NURDOR svakodnevno radi na tome da svakom detetu koje u našoj zemlji oboli od raka bude omogućeno pravo na najbolje lečenje i negu, kao i sveobuhvatna praktična, emotivna i psihološka podrška porodici.
 
 
 
“Nijedno dete nigde u svetu, pa ni u Srbiji, ne sme da pati više od patnje koju nosi težina same maligne bolesti. Ono čemu, nažalost, svedočimo u našoj zemlji jesu loši uslovi na dečjim hemato-onkološkim odeljenjima, nedovoljna informisanost javnosti o dečjem kanceru i visok nivo nerazumevanja u društvu koje prati ovaj problem. NURDOR sa velikom posvećenošću radi na tome da se svi ovi faktori značajno poboljšaju. Jer onako kako se odnosimo prema nezaštićenim i najslabijim članovima našeg društva - takvi ćemo i postati. Zato nam se pridružite! Postanite deo NURDOR-ove priče, postanite volonter, donator, naš prijatelj”, emotivno se obratila Milena Markov
 
Zrenjaninska kompanija “Gomeks” i ovoga puta bila je među onima koji su se danas uključili u akciju pomoći deci oboleloj od raka. Marketing menadžer kompanije Nedeljko Golušin rekao je da se u kompaniji vodi računa o stepenu društvene odgovornosti i saradnji s nevladinim sektorom.
“Upravo je udruženje NURDOR jedan od dobrih primera angažovanja u tom domenu i mi smo se sa zadovoljstvom i ove godine odazvali njihovom pozivu i pozivu Gradske narodne biblioteke da budemo deo obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka, sa željom da tim malim superherojima i na ovaj način pomognemo, da lakše podnesu sve nedaće koje ih prate. S druge strane, ovo je dobra prilika da pozovemo i ostale društveno-odgovorne kompanije, iz privatnog i javnog sektora, da se priključe ovakvim akcijama i dešavanjima. Citiraću Duška Radovića i njegove reči da nečije malo može biti mnogo nekome ko nema nimalo”, kazao je Golušin.   
 
 
 
NURDOR kampanju “I ja se borim" sprovodi već dve godine, s ciljem da postigne veću vidljivost problema malignih oboljenja kod dece i postizanje većeg senzibiliteta društvene zajednice za ovo pitanje. Kroz kampanju podstiče kako pojedince, tako i kompanije na aktivno uzimanje učešća u projektima kojima zajednički olakšavamo hrabrim mališanima i njihovim roditeljima proces lečenja. 
 
Da je Zrenjanin grad humanih ljudi potvrdilo se i kroz učešće velikog broja prijatelja NURDOR-a u obeležavanju ovog dana. NURDOR Zrenjanin i Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” zahvaljuju na tome: Gradu Zrenjaninu, Baletskom studiju “Delfina”, “Maestru” Zrenjanin, Ženskoj odborničkoj mreži Zrenjanin, Crvenom krstu Zrenjanin, Horu “Supernova”, Kreativnom centru “Cekom”, Nemanji Stojšiću, “Valoru” d.o.o., Buregdžinici “Omladina”, Pekari “Zlatni klas”, Dečjem centru “Maštalište”, Kompaniji “Gomex”, “Drekslmajer” Grupi, Centru za edukaciju “Big Ben”, “Lion pub”-u i Poslastičarnici “Sport”.