''Eseks'' otvorio gradilište, zemljani radovi u punom jeku

Najveća privredna investicija u Zrenjaninu i jedna od najznačajnijih trenutno u Srbiji, izgradnja proizvodnih pogona južnokorejske kompanije “Eseks”, počela je da se realizuje u industrijskoj zoni “Jugoistok”. Odmah po potpisivanju ugovora o investiranju i simboličnog polaganja kamena temeljca, otvoreno je gradilište i zemljani radovi su u punom jeku, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama prethodnih dana.
 
 
 
 
Obimne građevinske radove na izgradnji proizvodne hale površine 15.000 kvadratnih metara, na prostoru od 7 hektara, izvodi renomirano beogradsko preduzeće “Energogrup”, koje potpisuje i projekat izgradnje. Kao rok za završetak radova naznačen je septembar ove godine.
 
Podsećamo, ugovor o investiranju, vredan 30 miliona evra, potpisali su 14. marta gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i čelnici kompanija “Superior Eseks” i “Eseks Evropa” Brajan Kim i Frederik Vajsar, da bi potom početak izgradnje proizvodnih pogona ozvaničili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik “LS Grupe” Kristofer Ku, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Janjić. 
 
 
 
 
U proizvodnom kompleksu za proizvodnju i obradu emajlirane bakarne žice biće zaposleno 160 radnika, a sama kompanija “Eseks” vodeći je dobavljač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora. Kompanija “Superior Eseks”, sa sedištem u Atlanti (SAD), globalni je lider sa 85 godina iskustva u proizvodnji i distribuciji bakarnih i aluminijumskih žica. “Superior Eseks” deo je južnokorejske “LS Grupe”, vodeće kompanije u oblasti elektromaterijala i elektronike čiji ukupni promet iznosi 19 milijardi dolara, a proizvodne kapacitete poseduje u 9 zemalja, na tri kontinenta.  
 
“Eseks Evropa” evropska je podružnica kompanije “Superior Eseks” i vodeći dobavljač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora, a kompanija koja će poslovati u Zrenjaninu, odnosno u Srbiji, registrovana je kao “Eseks Balkan” d.o.o.