Gostovanje izložbe o Urošu Prediću u Galeriji SANU u Beogradu

U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu, uz veliko interesovanje publike i medija, svečano je otvorena izložba “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“, autorke Olivere Skoko, više kustoskinje istoričarke umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin. Izložba je realizovana povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića i premijerno je bila postavljena u zrenjaninskom muzeju od 7. decembra 2017. do 28. februara 2018. godine, s obzirom na to da ova ustanova  jedina u Srbiji čuva vredan legat našeg velikog slikara i akademika. 
 
 
Izložbu, koja je plod saradnje SANU, Narodnog muzeja Zrenjanin i Muzeja grada Beograda, u prisustvu ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladana Vukosavljevića i brojnih posetilaca, otvorio je akademik Ljubiša Rakić. Prvi put nakon preseljenja u Zrenjanin 1954. godine, atelje Uroša Predića se, ovim gostovanjem u Galeriji SANU, sada vraća u Beograd i pred beogradsku publiku. 
 
 
 
Samo godinu dana nakon slikareve smrti, 1954. u zrenjaninski Narodni muzej dospeo je gotovo celokupan inventar Predićevog beogradskog ateljea, što je poslužilo kao osnov za ovu izložbu koju čine dela Uroša Predića (slike, crteži, studije), kao i vajarski i crtački radovi drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika. Takođe, na postavci su izloženi lični predmeti, nameštaj, fotografije, posetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi... 
 
Život i stvaralaštvo Uroša Predića prikazani su u vidu tematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, te povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd gde je i umro 1953. godine. Takođe je posebno istaknut Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, ali i posebno sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, te naučnikom Mihajlom Pupinom. Na izložbi su predstavljeni i dečji crteži Uroša Predića koje je radio kada je imao između 10 i 12 godina, kao i nedovršena slika “Kamenovanje Svetog Stefana”, koja se smatra njegovim poslednjim delom. 
 
 
Po prvi put su prikazani crteži po kojima je radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu koja je srušena. Jedna od najpoznatijih Predićevih slika, “Vizija u oblacima”, zauzela je posebno mesto, uz detaljnu interpretaciju slike sa upisanim objašnjenjima. Na izložbi je predstavljen i gimnazijski crtež koji je uradio Mihajlo Pupin, Urošev prijatelj još od ranih školskih dana. Poseban segment je posvećen odnosu Predića i Zrenjanina, od prvih dolazaka u taj grad još u detinjstvu, preko velikog uzora koga je imao u bečkerečkom slikaru Konstantinu Danilu, te kontaktima sa  prijateljima i rođacima, do odluke grada da jednu ulicu imenuje po njemu. 
 
 
 
Postavka u Galeriji SANU dopunjena je portretima Vuke Velimirović, Ksenije Atanasijević i Marka Murata, koji su deo Umetničke zbirke SANU; “Autobiografijom”, Godišnjak Srpske kraljevske akademije 28, 1914–1919, Beograd 1921; iz Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti - biografski podaci Uroša Predića, Beograd 1946; slikom “Kosovka devojka” iz Muzeja grada Beograda; portretom Mihajla Pupina, vlasništvo crkve u Idvoru.
 
Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomeks. Izložba će u Galeriji SANU u Beogradu biti otvorena do 15. aprila  2018. i u toku trajanja izložbe biće organizovana predavanja i stručna vođenja.