Janjić i Tomašević otvorili košarkaški ''Petrovgrad Kup U16'' (10 fotografija)

Međunarodni košarkaški turnir „Petrovgrad Kup U16“ počeo je juče u Zrenjaninu, a sinoć su ga svečano otvorili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, nekadašnji proslavljeni košarkaš, Dejan Tomašević. Svečanosti su prisustvovali čelnici košarkaških organizacija Srbije i Vojvodine, sudijske i trenerske organizacije, funkcioneri Grada Zrenjanina i brojni gosti, koji su pozdravili čak 25 ekipa iz 10 zemalja, koliko ih učestvuje na ovom turniru.
 
 
 
Ovo je četvrto izdanje turnira za kadetski uzrast, košarkaša do 16 godina, a po prvi put se igra i u dve mlađe kategorije – uzrasta do 14 i 12 godina. U „Kristalnoj dvorani“ i hali „Mediosn“ nastupaju selekcije i nekih od zvučnih imena evropske košarke, poput madridskog „Reala“, „Fenerbahčea“, „Lokomotive“ iz ruskog Kubana, italijanske „Stela Azure“, beogradskog „Partizana“ i drugih. 
 
Ovakav izbor klubova iz toliko zemalja na jednom turniru mlađih kategorija, Dejan Tomašević je ocenio kao jedinstven, i da on takav do sada nije imao priliku da vidi.
„Čestitam svima koji su došli na ovu ideju, organizatoru, gradu i gradonačelniku i očigledno je da se ovde dosta pažnje posvećuje sportu, sportskoj edukaciji, mladima. Mi smo odlučili da, zajedno s gradom Zrenjaninom i Pokrajinskom vladom, organizujemo naredne godine u Zrenjaninu Evropsko prvenstvo za žene i ovaj turnir mi stavlja do znanja da nismo pogrešili u odabiru grada Zrenjanina kao domaćina“, kazao je Tomašević i svim ekipama poželeo da ponesu najlepše uspomene sa ovog turnira.
 
 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić je pozdravio sve učesnike turnira i poželeo prijatan boravak u našem gradu. Zahvalio se i sekretaru Košarkaškog saveza Srbije na lepim rečima.
„Četvrti put, sada već mogu da kažem i tradicionalno, ovde se okupljaju veliki klubovi, značajna imena evropske košarke, ove godine tu su i reprezentacije Crne Gore i Rumunije, naš „Partizan“, „Petrovgrad“ koji je domaćin i ja se zahvaljujem i tom klubu i „Proleteru“, koji su uložili mnogo truda i napora da okupe u Zrenjaninu evropsku elitu. Nadam se da će svi ovi mladi košarkaši poneti lepe uspomene iz našeg grada“, kazao je gradonačelnik i dodao da je i sam ljubitelj sporta i da mu je posebno zadovoljstvo kada Grad Zrenjanin uspeva da dovede u našu sredinu ovakve klubove i selekcije.
 
 
 
Tomaševiću i Janjiću uručene su posebne plakete organizatora turnira, a gradonačelniku Zrenjanina pripao je i poseban poklon iz Španije – dres kraljevskog kluba „Reala“, s potpisima svih igrača i brojem 7 na leđima, koji nosi sada već jedna od „Realovih“ zvezda Luka Dončić, a koji je, zajedno sa Zrenjanincem Dinom Radončićem i ponikao upravo na turniru u Zrenjaninu.
 
 
 
Turnir „Petrovgrad Kup U16“ ima i humanitarni karakter. Ulaz na mečeve biće na bazi dobrovoljnog priloga, a sav prihod od ulaznica namenjen je humanitarnoj organizaciji „Zajedno za život“. Svečanosti otvaranja prisustvovali su i učenici Osnovne i srednje škole “9. maj”, a himnu Republike Srbije otpevala su deca iz zrenjaninskog hora “Supernova”. Organizator humanitarnog turnira je košarkaški klub „Petrovgrad“, pokrovitelj je Grad Zrenjanin, a manifestaciju su podržali i Sportski savez Grada, Javna ustanova „Sportski objekti“, kompanije „Gomeks“, „Maks bet“ i „Voda voda“.