Priznanje Zrenjaninu na 7. Međunarodnim danima energetike i investicija na Novosadskom sajmu

Sedmi po redu Međunarodni dani energetike i investicija počeli su danas u Kongresnom centru Novosadskog sajma. Priređuju se u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Centralno-evropskim forumom za razvoj (CEDEF), a svečano ih je otvorio ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić.
 
 
 
Zrenjanin je Grad prijatelj ovogodišnje manifestacije i tim povodom gradonačelnik Čedomir Janjić potpisao je Ugovor o pokroviteljstvu Novosadskog sajma i Grada Zrenjanina. Našem gradu je uručenа i diploma “Najbolji u energetici”, kao najuspešnijoj lokalnoj zajednici u podsticanju energetske efikasnosti i primeni obnovljivih izvora energije.  
 
Ocenjujući to priznanje za Grad Zrenjanin, gradonačelnik Janjić rekao da je uvek zadovoljstvo predstavljati se na Novosadskom sajmu, bez obzira da li se radi o Poljoprivrednom sajmu, smotri turizma ili energetike.
“Mislim da Zrenjanin dosta toga čini u oblasti energetske efikasnosti, ali i generalno što se tiče investicija, promovisali smo grad kao dobro mesto za investiranje, prepolovili smo broj nezaposlenih u odnosu na 2012. godinu, sa 12 hiljada taj je broj pao na ispod 6 hiljada, sarađujemo odlično i uradili smo mnogo toga sa Pokrajinom, a naročito s Vladom Republike Srbije i već ovog meseca očekujemo početak realizacije velike investicije iz Južne Koreje”, naglasio je on.  
 
 
 
Мinistar Aleksandar Antić, otvarajući smotru, rekao je da u ovom trenutku energetika i investicije idu jedno uz drugo u Srbiji i međusobno su zavisni.
“Srbija danas mora krupnim korakom da ulazi u veliki investicioni ciklus, koji u značajnom segmentu obuhvata upravo oblast energetike. Iz tog razloga danas imamo veliki broj investitora u Srbiji, imamo veliki broj investicija u infrastrukturi, ali je sve to moguće samo ako obezbedimo potpunu energetsku sigurnost, snabdevanje svim ključnim energentima, što zahteva i ozbiljan investicioni ciklus u energetici”, rekao je Antić i dodao da u ovom trenutku, u projektima koji su u toku, imamo više od 3 milijarde evra investicija u energetici.
 
 
 
“To je najveći investicioni ciklus u kom se nalazimo u poslednje četiri decenije, a investicije imamo u svim sektorima energetike. Samo ove godine imaćemo na mreži, znači izgrađeno i pušteno u proizvodnju, više od 250 megavata iz obnovljivih izvora energije i to će biti zaista sjajna godina za našu energetiku”, istakao je ministar rudarstva i energetike.       
 
Osim ministra Antića, na svečanom otvaranju 7. Međunarodnh dana energetike i investicija govorili su i mr Slobodan Cvetković generalni direktor Novosadskog sajma, Haralambos Kunalakis, opunomoćeni ministar za ekonomske i trgovinske poslove Ambasade Grčke u Srbiji i Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. 
 
 
 
Kako su naveli organizatori ovog dvodnevnog događaja, promocija projekata Kancelarija za energetsku efikasnost u cilju pronalaženja partnera, razmena iskustava i ostvarivanje međusobne saradnje u odličnom poslovnom ambijentu uz najaktuelnije teme na stručnim skupovima, predavanjima i prezentacijama, odlika su Međunarodnih dana energetike i investicija. Centralne teme u 2018. godini biće: energija vetra, energetska efikasnost u lokalnim samoupravama, geotermalni izvori, energetska efikasnost u graditeljstvu, rešavanje sistema hlađenja, modeli finansiranja energetskih projekata u lokalnim samoupravama, energetska efikasnost u zgradarstvu.