Razgovor s predstavnicima romske zajednice i otvaranje izložbe ''Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu''

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa pomoćnicima Draganom Ćapinom i Simom Salapurom, razgovarao je juče sa čelnicima zajednice romske nacionalne manjine u našoj zemlji. Sastanak u Zrenjaninu inicirala je Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica, a nakon srdačnog razgovora u Gradskoj kući, gradonačelnik je otvorio izložbu u Narodnom muzeju, posvećenu stradanju Roma u Prvom svetskom ratu, autora dr Dragoljuba Ackovića
 
Sastanku su prisustvovali Pava Novakov Čabrilovski, predsednica Saveta za integraciju Roma AP Vojvodine, Jelena Jovanović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine i zamenica predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i Zijuš Šaćirović, koordinator za romska pitanja i profesor Romskog jezika u OŠ “Servo Mihalj” u Mužlji. 
 
 
Najveći problemi prisutni kod Roma su nizak stepen obrazovanja, i kao posledica toga, nemogućnost adekvatnog zaposlenja. Gradonačelnik Janjić je nakon sastanka rekao da su pripadnici romske zajednice u Zrenjaninu ravnopravni sa svim drugim zajednicama i nacionalnim manjinama, kojih je više od dvadeset, a da su problemi s kojima se susreću samo delom u ingerenciji lokalne samouprave. 
“Po poslednjem popisu stanovništva, 3410 naših sugrađana se izjasnilo kao Romi, ali neki podaci govore da ih je znatno više i problem je sama ta njihova identifikacija. Moramo, pre svega, da motivišemo te ljude da svoju decu šalju  u škole, da ih obrazuju i to je ono što je problem cele te populacije”, kazao je Janjić i osvrnuo se na ono što se može učiniti u lokalu.
 
 
“Imamo naše komšije Rome koji su, praktično, skoncentrisani u nekoliko naselja, “Dudara”, “Surdučka”, “Bolnička” ulica, i tu pokušavamo da popravimo infrastrukturu, da taj prostor oplemenimo, da pokušamo da te naše komšije žive u sličnim uslovima kao u ostalim delovima grada. Imamo u Gradskoj upravi koordinatora za romsku populaciju koji te ljude pokušava da uputi u sve ono što im država nudi i koje sve vrste pomoći mogu da dobiju, od same države, pokrajine i grada”,  objasnio je gradonačelnik.
 
Jelena Jovanović, zahvaljujući se na prijemu u Gradskoj kući, rekla je da se razgovor doticao raznih tema koje su problematika romske zajednice, a pre svega obrazovanja.
“Obrazovanje je jedini put da izađemo iz “začaranog kruga” bede i siromaštva. Takođe smo razgovarali danas i o aktivnostima romskog koordinatora i problematici kojom se bavi, budući da je Grad Zrenjanin aplicirao ka Pokrajinskoj vladi i šest meseci je rad koordinatora finansiran od strane Pokrajine. Pozitivno je i to da koordinator bude muslimanske veroispovesti, o čemu je grad vodio računa, jer je ovde blizu 80 procenata romske populacije koje su muslimanske veroispovesti. Koordinator Šaćirović je završio i Višu vaspitačku školu, obrazovan je i može da bude “identifikacioni model” mnogim Romima da treba da se obrazuju i pohađaju školu”, istakla je Jovanović.
 
 
 
Ona se kasnije i obratila prisutnima na otvaranju izložbe u Narodnom muzeju, pod nazivom “Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu”, autora dr Dragoljub Ackovića. Izložbu je, povodom obeležavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata, organizovala “Kuća romske kulture” iz Beograda. Prigodnim rečima prisutne je pozdravio autor, dr Acković, a otvarajući izložbu, gradonačelnik Čedomir Janjić je rekao da je i romski narod, poput srpskog, doživeo velika stradanja  u svim ratnim sukobima.
 
 
 
“Znamo kako je to izgledalo u Drugom svetskom ratu, ali mislim da manje znamo kako je izgledalo u Prvom i zahvaljujem se autoru izložbe, ljudima iz našeg muzeja, što su nam pružili mogućnost da nešto novo vidimo i saznamo o istoriji Roma, a i svih naroda koji žive na ovim prostorima. Nikada nije kasno da vidimo i saznamo šta se sve dešavalo u prošlosti, pogotovu sada kada obeležavamo sto godina od završetka Velikog rata i ovo je prilika da još jednom ukažemo da smo svi mi ljudska bića, da svi imamo ista prava i da ne sme da bude razlike zbog boje kože, zbog jezika kojim se neko služi ili pisma kojim piše, da li je obučen drugačije ili nosi drugačiju narodnu nošnju”, kazao je, između ostalog, gradonačelnik Janjić.