Stipendije za 51 učenika i 46 studenata

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić potpisao je danas ugovore sa 51 učenikom i 46 studenata koji su, zahvaljujući odličnim rezultatima tokom dosadašnjeg školovanja i studiranja, stekli uslov za dobijanje bespovratnih novčanih sredstava Grada Zrenjanina za školsku 2017/18 godinu. 

 

 

Gradonačelnik Janjić je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da ih pozdravi, istakavši da je ovo jedan od lepših trenutaka u njegovom poslu.

- Pored svega što radimo drago mi je što je moja služba uspela da uradi kvalitetan program i da ove godine stipendiramo više učenika i studenata. Nadam se da ćemo sledeće godine biti u mogućnosti da ih obezbedimo još više. Vi ste ono najbolje što naš grad ima, trudite se da ostanete najbolji, da završite škole koje ste planirali, bilo to u Zrenjaninu, Beogradu, Novom sadu, negde u inostanstvu, ali, da se vratite u naš grad, da ga vi vodite, da vodite firme u našem gradu. To je cilj ne samo naš, već, nadam se i vaš i vaših roditelja, da se sa njima ne gledate preko skajpa, već svakodnevno viđate i posećujete. Naravno, da bi se sve to ostvarilo moraju postojati firme i radna mesta za vas. Mi pokušavamo to da obezbedimo i napravimo dobar ambijent. Nije to toliko loše u prethodnom periodu, jer, prošle godine otvoreno je tri hiljade novih radnih mesta, a potpisali smo ugovore sa nekoliko firmi u kojima će raditi više stotina ljudi. Dogovaramo sa još nekoliko stranih investitora, optimista sam i nadam se da ćemo imati još nekoliko hiljada novih radnih mesta u našem gradu. To je cilj. Neko treba da vodi te fabrike i preduzeća, a to ste vi - kazao je gradonačelnik Janjić, poželevši im da budu lepi, pametni i uspešni kao što su to sada.

 

     

 

Učenik četvrtog razreda Zrenjaninske gimnazije, Luka Bjelica rekao je da je prvi put konkurisao i dobio stipendiju koja će za njega biti od velikog značaja, pre svega za nabavku novih knjiga. 

- Ovo je na neki način svima nama podstrek, lepo je znati da smo cenjeni i prepoznati od strane grada i države. Planiram da upišem softversko inženjerstvo u Novom Sadu i da se vratim u svoj grad - kazao je Bjelica.    

 

 

Visina stipendija na mesečnom nivou iznosi 5.400 dinara za učenike i 8.400 dinara za studente, a isplaćuju se u devet mesečnih rata. Sredstva su obezbeđena iz budžeta Grada Zrenjanina, a za njih su mogli da konkurišu učenici drugog i viših razreda srednjih škola, kao i studenti druge i viših godina fakulteta, s prebivalištem u Zrenjaninu i uz stroge kriterijume koji se tiču, pre svega, postignutih rezultata i uspeha tokom školovanja. 

 

 

Osnovni kriterijumi za studente su bili da imaju prosečnu ocenu tokom studija najmanje 9,00, da nisu ponovili nijednu godinu studija, da su položili sve ispite iz prethodnih godina, da studenti osnovnih akademskih studija i osnovnih strukovnih studija nisu navršili 25 godina života, odnosno da studenti na akademskih studijama - master, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama i doktorskim akademskim studijama nisu navršili 27 godina života.

 

 

Učenici su morali da ispune osnovne uslove da su tokom srednjoškolskog obrazovanja ostvarili odličan uspeh, kao i da su u prethodnoj školskoj godini ostvarili pojedinačne rezultate na republičkim takmičenjima u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije osvajanjem jednog od prva tri mesta ili da su učestvovali na nekom međunarodnom takmičenju. 

 

više fotografija na fejsbuk stranici Grada Zrenjanina: