Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u Zrenjaninu

Posle 15 godina u našem gradu biće održani Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, republička manifestacija koju organizuje UNIMA, 48. put po redu, od 11. do 14. marta, u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare organizovanoj u Multimedijalnoj sali Gradske kuće.

 
 

 

Tim povodom potpisan je i Ugovor o donatorstvu između NP "Toša Jovanović" i kompanije "Gomex".
 

 

 

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić je, izrazivši zadovoljstvo što će naš grad ponovo biti domaćin ovako značajne manifestacije posle 15 godina, podsetio da Grad Zrenjanin ulaže značajna sredstva za kulturu, ali da je pomoć i podrška koju pruža zrenjaninska kompanija vrlo značajna.

 

 

O Susretu lutkara danas su govorili direktor zrenjaninskog pozorišta Ivan Francuski i Tatjana Paskaš, rukovodilac Lutkarske scene, koja je kazala da se očekuje učešće svih profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije koja će predstaviti svoja najznačajnija ostvarenja iz prethodne sezone.

Kako je najavljeno, Susreti su od velike važnosti za lutkarsku umetnost, zbog čega je pored programa igranja upriličen i prateći program festivala. 

Bojana Nićetin, ispred kompanije “Gomeks” podsetila je na to da kompanija pomaže rad pozorišta već nekoliko godina unazad, ali da je posebno zadovoljstvo jer prvi put pomažu ovdašnje lukare. 

 

 

 

 

Prateći program 48. Susreta PPLS koncipirali su Ivana Kukolj Solarov i Tatjana Paskaš, a prema rečima Senke Petrović, glumice i rediteljke, a ovog puta u ulozi moderatorke festivala, svrha i cilj pratećeg programa jeste promovisanje lutkarstva,ali i zrenjaninskog pozorišta u ulozi domaćina 48. Susreta. 

U četiri dana koliko festival traje, u Zrenjaninu će se okupljati najrelevantnija imena iz oblasti lutkarstva, kao i teatrološki autoriteti, a u zrenjaninskom pozorištu održati lutkarska radionica i ekskluzivno promovisati pozorišne publikacije i poetska izdanja za decu.

Budući da je održavanje festivala posle 15 godina ponovo organizovano u Zrenjaninu i njegovom pozorištu, nesumnjivo je, prema rečima predsednika UNIME Igora Bojovića, da će u tih nekoliko dana Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije dovesti u centar pažnje Grad i podsetiti na vremena kada je upravo Zrenjanin imao značajno mesto na svetskoj mapi lutkarstva.