Vučić na polaganju kamena temeljca ''Eseksa'': da fabrike u Banatu budu pune radnika

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik “LS Grupe” Kristofer Ku, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić simbolično su danas u zrenjaninskoj industrijskoj zoni “Jugoistok” označili početak izgradnje proizvodnih pogona južnokorejske kompanije “Eseks”.  
 
 
Govoreći o značaju te investicije za grad Zrenjanin i Republiku Srbiju, predsednik Vučić istakao je da se ovde radi o drugom, višem stepenu investitora koji dolaze u Srbiju, gde će neto prosečna plata, sa inženjerima i svim zaposlenima, biti 90 hiljada dinara, a za radnike 67.400 hiljada dinara.  
“Zrenjaninci, Banaćani su dobri radnici, vredni ljudi, i uveren sam da neće biti lako odabrati 160 radnika kojima želim da ostvare najbolji moguć profit i da u našu zemlju dođe još investitora iz Južne Koreje”.
 
On se zahvalio, kako je rekao, korejskim prijateljima i izrazio očekivanja da će iz te zemlje biti još investicija.
“Zvao sam i “Samsung” da dođe, možda i u tome uspem. Želim vam da reinvestirate u Srbiju, da ovo ne bude kraj vašim investicijama, da nastavite da ulažete u Srbiju, da ulažete još više novca. Mi smo ponosni na ovih 30,4 miliona evra, kolika je vaša investicija, ponosni na to što je država Srbija pomogla vašu investiciju sa 1,6 miliona evra, zadovoljni svim ovim što su uradile lokalne vlasti u Zrenjaninu i svim važnim poslovima koje je napravila Pokrajinska vlada za privlačenje investitora, mi radimo zajedno, mi smo kao jedan tim”.  
 
 
Prema njegovim rečima, od posebnog značaja za ljude u Zrenjaninu biće i to da u narednom periodu država Srbija, uz pomoć svih drugih organa vlasti, počinje da gradi brze saobraćajnice - od Novog Sada do Zrenjanina 50 kilometara, i od Zrenjanina do Beograda 56 kilometara. 
“To je investicija od 200 miliona evra i završićemo te puteve i pre nego što očekujete”, poručio je Aleksandar Vučić okupljenima na svečanosti u Zrenjaninu. 
 
Rekao je i da će Srbija uložiti sve svoje napore da očuva mir i stabilnost u čitavom regionu, ne samo na teritoriji Srbije, jer je to ključni uslov da se obezbedi dolazak još investitora. 
“Na ovom mestu, gde se sada može videti i trava i korov, videće se jedna prelepa fabrika, od 16 hiljada kvadratnih metara i uveren sam da će mnoge porodice iz Zrenjanina biti ponosne, ne samo na ovu fabriku, već i na svoje učešće u radu te fabrike, na svoje zarade, i da će moći, rekao bih, da pruže nešto svojoj deci i svojim unucima. Želim vam da Srbiju osetite kao svoj drugi dom, kao svoju drugu kuću i da ostanete ovde što je moguće duže. Želim Zrenjaninu još mnogo radnih mesta, mi ćemo, kao Republika Srbija u tome pomagati. Banat je zaostajao za Sremom i Bačkom, dramatično za Beogradom, to moramo da zaustavimo i to govorim, pre svega o Zrenjaninu i Kikindi, kao sedištima dva okruga, ali i drugim opštinama, gde ćemo morati da se potrudimo da ljudima obezbedimo bolji život. Hoću da Banat i fabrike u njemu budu pune radnika, koji će dobro zarađivati i ostvarivati profit u njima”, kazao je predsednik Republike Srbije.     
 
 
Prisutnima su se obratili i predsednik “LS Grupe” Kristofer Ku, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je ovom prilikom poručio da Zrenjanin već nekoliko godina pokušava da se nametne kao dobro mesto za investiranje. 
 
“Činjenica je da je samo u prošloj godini u Zrenjaninu otvoreno preko 3.000 radnih mesta. Na ovom mestu, gde se sada nalazimo, možemo da ponudimo investitorima 550 hektara gradskog građevinskog zemljišta i mislim da nas to opredeljuje kao dobro mesto za investiranje, kao i sve ono što radimo kako bi ubrzali administrativne procedure i bili pravi domaćini svakom investitoru”, kazao je i dodao da je realizaciji ove investicije umnogome doprinela privredna i politička stabilnost u našoj zemlji, bez kojih bi uzaludna bila nastojanja lokalne samouprave da dovedu neku značajnu kompaniju u grad", naglasio je gradonačelnik Janjić.  
 
 
Kompanija “Eseks” vodeći je dobavljač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora, a  fabrika u Zrenjaninu biće fokusirana na proizvodnju emajliranih bakarnih žica. 
 
Kompanija “Superior Eseks”, sa sedištem u Atlanti (SAD), globalni je lider sa 85 godina iskustva u proizvodnji i distribuciji bakarnih i aluminijumskih žica. “Superior Eseks” deo je južnokorejske LS Grupe, vodeće kompanije u oblasti elektromaterijala i elektronike čiji ukupni promet iznosi 19 milijardi dolara. Proizvodni kapaciteti kompanije “Superior Eseks” obuhvataju postrojenja na tri kontinenta, uključujući fabrike u SAD, Kanadi, Meksiku, Kini, Maleziji, Nemačkoj, Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.