Dan Vojske Srbije obeležen danas u zrenjaninskom garnizonu (10 fotografija)

Dan Vojske Srbije, 23. april, obeležen je danas i u kasarni zrenjaninskog garnizona, Komandi za razvoj banatske brigade. Odavanjem počasti narodnom heroju Svetozaru Markoviću Tozi, prikazom naoružanja i opreme i svečanom akademijom, pripadnici Vojske Srbije u našem gradu, zajedno s predstavnicima lokalne samouprave, Srednjebanatskog upravnog okruga, drugim organizacijama i udruženjima, obeležili su svoj dan i podsetili se 23. aprila 1815. godine. 
 
 
 
Taj istorijski događaj smatra se postavljanjem temelja za stvaranje srpske države, odnosno srpske vojske. On je, upotrebom postojećih vojnih efektiva i organizacije vojske, doveo do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije, kao države sa punim ingerencijama i međunarodno-pravnim subjektivitetom na Berlinskom kongresu 1878. godine.
 
Vence na spomen-bistu narodnog heroja Svetozara Markovića Toze položili su predstavnici Komande za razvoj banatske brigade, Grada Zrenjanina i Srednjebanatskog upravnog okruga. U ime Grada Zrenjanina to su učinili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica i zamenica sekretara Skupštine grada Svetlana Grujić
 
 
 
Prisutnima se obratio zamenik komandanta Komande za razvoj Banatske brigade, potpukovnik Nikola Fatić, koji je govorio o značaju ovog datuma i istorijskom kontekstu njegovog obeležavanja. 
“Vojska je na ovim prostorima oduvek bila sinonim za slobodu, dostojanstvo i zaštitu svoga naroda. U tradiciji i predanju našeg naroda zapamćeno je da se on nikada nije mirio sa tuđinskom vlašću i da je uvek želeo da bude svoj na svome. Tako je odlukom predsednika Republike Srbije određeno da dan Vojske Srbije bude 23. april, dan koji nosi sećanje na Cveti 1815. godine, kada je u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje od turske vlasti. Kao produkt ustanka, usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje garde od 76 mladića po stasu i ugledu iz najboljih kuća”, podsetio je na te događaje potpukovnik Fatić. 
 
 
 
Osvrnuvši se na aktuelni trenutak, on je kazao da je Vojska Srbije, 2011. godine, po prvi put postala profesionalna, ali da je ostala privržena tradiciji i vekovnom vojničkom iskustvu, otvaranjem mogućnosti za služenje vojnog roka. 
“Profesionalizacijom su učinjene značajne promene, u unapređenju načina obezbeđivanja i osposabljavanja kadra. Izvršena je modernizacija i promene u sistemu obuke vojnika, starešina, komandi i jedinica, inovirane pripreme za odbranu i izvršene različite druge programske promene. Organizacija vojske je usklađena sa stepenom ugroženosti, resursima, misijama, zadacima i međunardonim standardima. Sistem komandovanja i organizacija života i rada koji smo izgradili karakteriše odgovornost, disciplina, efikasnost, briga za život i zdravlje ljudi, profesionalna realizacija namenskih zadataka, kao i umešno i racionalno korišćenje raspoloživih resursa”, naveo je, između ostalog, zamenik komandanta Komande za razvoj Banatske brigade.    
 
Gradonačelnik Zrenjanina, čestitajući pripadnicima Vojske Srbije današnji praznik, još jednom je istakao izuzetno dobru saradnju između grada i garnizona. Rekao je da Dan vojske obeležavamo u znak sećanja na događaje iz 1815. godine, na Drugi srpski ustanak, kada su se desili sudbonosni događaji u stvaranju moderne srpske države i vojske, ali da ove godine, međutim, u prvi plan stavljamo velike istorijske promene iz 1918. godine i obeležavamo 100 godina od završetka Velikog rata.
“Tokom te četiri godine, srpski narod i njegova vojska ispisali su najslavnije stranice svoje istorije i postigli vojne i državne pobede kojima se divio ceo tadašnji slobodarski svet. Na temeljima te pobedničke vojske, koja je s ponosom stajala u prvim redovima savezničkih sila, na vojnoj doktrini slavnih srpskih generala i njihovih podviga, stoji danas Vojska Srbije i svi njeni pripadnici.  Ponosni smo što je zrenjaninski garnizon ponovo sastavni deo života našeg grada, što imamo mnogo zajedničkih aktivnosti, a posebno nam je drago što i naši sugrađani vojnike doživljavaju kao svoje sugrađane, komšije i prijatelje”, istakao je gradonačelnik Janjić i dodao da će lokalna samouprava nastaviti da podržava sve aktivnosti garnizona i dalje unapređivati međusobnu saradnju. 
 
 
 
“Imali smo priliku da vidimo prethodnih dana predstavljanje Vojske u nekoliko gradova u kojima više nema aktivnih kasarni. Stanovnici tih mesta s velikim interesovanjem su posećivali TT zborove i izražavali želju za ponovnim aktiviranjem vojske u svojim sredinama. Sve to još jednom je dokazalo da je danas Vojska Srbije institucija u koju građani Srbije imaju izuzetno veliko poverenje”, zaključio je Čedomir Janjić. 
 
Tokom svečanosti pročitane su čestitke pripadnicima Vojske Srbije povodom praznika, koje su uputili čelnici države i Vojske Srbije, kao i ukazi o unapređenju, nagradama i pohvalama za pripadnike Banatske brigade Vojske Srbije. Dodeljene su i nagrade najmlađima, učesnicima likovnog i literarnog konkursa posvećenom Danu vojske. 
 
 
 
U kulturno-umetničkom delu današnjeg programa učestvovali su Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina, pod upravom mr Senke Milisavljević i učenica osnovne Muzičke škole “Josif Marinković” Sanja Kuburić, a prvonagrađeni rad na literarnom konkursu “Pismo vojniku” pročitala je Anastasija Vanja Romanov, učenica 7. razreda OŠ “Mladost” Tomaševac.