Poseta delegacije iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić primio je danas, u Baroknoj sali Gradske kuće, delegaciju nemačke pokrajine Baden-Virtemberg u kojoj su bili i predstavnici poljoprivrednih škola iz te pokrajine. 

 

 

Prijemu i razgovoru prisustvovali su i predstavnici zrenjaninske Poljoprivredne škole, a tema razgovora bila je saradnja poljoprivrednih škola, primena dualnog obrazovanja i, kako je naveo Radišić, primer dobre prakse Poljoprivredne škole u Zrenjaninu u toj oblasti.

 

 

 

Pozdravljajući goste, Radišić je kazao i da su ovakve posete značajne jer mogu doprineti da se nemačka iskustva u dualnom obrazovanju primenjuju kod nas. 

Istakavši dobar primer dualnog obrazovanja u Poljoprivrednoj školi, Radišić je rekao i da je želja lokalne samouprave da se u narednom periodu u našem gradu otvori i visoka poljoprivredna škola. Mnogo toga, dodao je, urađeno je i na polju razvoja IT sektora i namera je da se ta znanja primene i u unapređenju poljoprivredne proizvodnje, posebo kada je reč o navodnjavanju. 

 

 

Dirk Butner, koji vodi Akademiju za poljoprivredu u Kupfercelu, rekao je da je poseta važna za učenike iz Nemačke kako bi mogli u praksi da vide ono o čemu su učili, ali i da se upoznaju sa iskustvima u ovom delu Evrope.

- Struktura poljoprivrede u Nemačkoj malo je drugačija, reč je o porodičnim gazdinstvima i mislim da će to tako ubuduće biti i u Srbiji - rekao je on. 

 

 

Mladen Petković, pomoćnik sekretara za poljoprivredu rekao je da Vojvodina ima stratešku saradnju sa Pokrajinom Baden-Virtemberg i da se godinama unazad organizuje razmena studenata i učenika.

- Trudimo se da im pokažemo potencijale u Vojvodini i sistem dualnog obrazovanja koji želimo da razvijemo po ugledu na nemački model. Prilikom naših poseta gradovima trudimo se da ih primi neko iz lokalnih samouprava, jer želimo da pokažemo kako imamo sinhonizovanu saradnju sa lokalnim samopuravama - rekao je on, naglasivši da je organizovan i susret visoke delegacije iz Nemačke sa predstavnicima pokrajinske i republičke Vlade.