Potpisana dva dokumenta od značaja za razvoj sporta u Zrenjaninu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i dekanka Fakulteta za sport Univerziteta “Union - Nikola Tesla” iz Beograda prof. dr Ivanka Gajić potpisali su danas protokol o saradnji između Grada Zrenjanina i tog fakulteta. Nakon toga potpisan je i protokol o saradnji između Fakulteta za sport i Rukometnog kluba “Proleter” Zrenjanin. Ti dokumenti, kako navode potpisnici, imaju za cilj razvoj sporta u gradu kroz obrazovne institucije i primenu stručnih znanja u radu sportskih klubova. Definisani su kroz tri programska cilja: podrška sportu u gradu Zrenjaninu kao značajnom segmentu društvenog života, kao i sportistima iz Zrenjanina; prepoznavanje, definisanje i promovisanje vrednosti neophodnih razvoju sporta u gradu Zrenjaninu; stručno osposobljavanje i usavršavanje sportista iz grada Zrenjanina neophodnih i potrebnih savremenom sportu. 
 
 
 
Potpisivanju su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici Duško Radišić i Simo Salapura, načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković, kao i  prodekan Fakulteta za sport doc. dr Dragan Atanasov.  
 
Gradonačelnik Zrenjanina kazao je da su ovim protokolom obuhvaćene dve oblasti kojima grad pridaje veliki značaj i želi dalje da ih unapređuje: sport i obrazovanje. Podsetio je da je u prethodnom periodu potpisano nekoliko sporazuma o saradnji s različitim fakultetima, državnim i privatnim, s ciljem povećanja broja studenata i veće ponude obrazovnih profila koji su dostupni akademcima u našem gradu.
“To je nešto što je deo strategije razvoja grada, deo strategije razvoja sporta i visokog obrazovanja i siguran sam da ćemo uspeti u našim namerama da u Zrenjaninu studira najmanje pet hiljada studenata, ali i da ostane prepoznatljiv kao grad sportova i vrhunskih sportista”, istakao je Janjić. 
 
 
Dekanka Fakulteta za sport prof. dr Ivanka Gajić naglasila je da ovim protokolom o saradnji taj fakultet po prvi put namerava da otvori svoje odeljenje van sedišta, i to je predviđeno u nekoj bliskoj perspektivi, možda već od naredne školske godine. 
“Naša misija je obrazovanje sportista i ljudi koji vole sport. Fakultet za sport specifičan je po svojim studijskim programima i školuje sportske trenere, sportske menadžere i sportske novinare i jedini je u Srbiji koji školuje sportske trenere za sve vrste sportova. Pored tri programa na osnovnim, imamo i četiri programa na master studijama, kao i poseban program za vrhunske sportiste, a na fakultetu ima oko 350 studenata. Grad Zrenjanin zaslužuje našu pažnju i mi nismo ovde bez razloga, jer je to sportski grad i naša saradnja već postoji i bez potpisivanja ovog protokola. U daljoj saradnji i perspektivi je i otvaranje odeljenja ovde, što smo odlučili nakon ispitivanja tržišta i pokazatelja da za to postoje opravdani razlozi i interesovanje”, objasnila je dekanka Gajić.
 
 
 
Prof. dr Ivanka Gajić i predsednik Rukometnog kluba “Proleter” Dragan Božjak potpisali su protokol o saradnji na osnovu kog će taj proslavljeni sportski kolektiv grada na Begeju pokušati planski da se vrati na staze nekadašnjih velikih uspeha, uz donošenje odgovarajuće strategije na duži period. Dragan Božjak, istaknuti zrenjaninski privrednik, prihvatio je poziv da bude na čelu kluba jer veruje da se to može i ostvariti. Akcenat je, po njegovim rečima, dat na angažovanju mladih i talentovanih rukometaša iz ove sredine, na organizacionom objedinjavanju muškog i ženskog kluba i svođenju troškova i zaostalih dugovanja na minimum. 
“Prvenstveno zbog dece koja će se baviti sportom i neće biti na ulici, interes od ovoga ima ceo grad. U narednom četvorogodišnjem periodu planiramo ulazak u viši takmičarski rang i izlazak na evropsku scenu, što nama nije nepoznato, jer smo pre dvadesetak godina već tamo bili. Grad nam pomaže u tim nastojanjima, a angažovali smo i Fakultet za sport koji će nam pomoći u konkretnoj izradi plana rada, kako bi ono što smo zamislili na najbolji način i realizovali”, kazao je Božjak.    
 
 
 
U sklopu gostovanja predstavnika Fakulteta za sport održano je i stručno predavanje na temu strategije razvoja sporta i sportskih klubova i saveza, a na primerima džudo saveza Srbije, kao i nekoliko drugih sportova. Prisutnim predstavnicima RK “Proleter”, Sportskog saveza grada Zrenjanina i Grada Zrenjanina predavanje je održao prodekan Fakulteta, doc. dr Dragan Atanasov.