Sedamdeset godina postojanja Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin

Povodom sedamdeset godina od osnivanja Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin, zamenik gradonačelnika Saša Santovac primio je danas, zajedno sa  pomoćnikom gradonačelnika Simom Salapurom i načelnicom Odeljenja za društvene delatnosti Jelenom Dragić, u Plavom salonu Gradske, predstavnike te organizacije. 

 

 

Čestitajući jubilej, Santovac je istakao činjenicu da je, nažalost, u gradu sve veći broj slepih i slabovidih lica.

- Grad Zrenjanin pomaže kako samu organizaciju, tako i decu koja su slepa i slabovida. U ovom trenutku imamo dva deteta koja pohađaju Osnovnu školu “Veljko Ramadanović”, što Grad Zrenjanin finansira, jednog učenika srednje škole, a imamo i decu u inkluzivnim odeljenjima - rekao je Santovac. 

Naglasio je i da Grad Zrenjanin posebno izdvaja sredstva za plaćanje mesečnih karata slepim i slabovidim licima, a za srednjoškolski uzrast i za pratioce tih lica. 

 

- Drugi segment je ono što mi radimo gotovo svakodnevno, ulaganje u pristupačnost. Nažalost, u ranijem periodu to nije bila odlika grada, ali je prilikom rekonstrukcije magistrale, izgradnje Aviva i još nekih objekata ispoštovana pristupačnost, dok se tamo gde objekti postoje, kao što su primera radi ustanove u našem gradu, izgrađene pristupne rampe. Naravno, uvek ima i nesavesnih građana koji svojim ponašanjem i delima, nepropisnim parkiranjem, ugrožavaju kretanje slepih i slabovidih lica. Zato bi trebalo posebno raditi i na edukaciji kako prići slepom licu, na koji način pomoći, jer, nije svaka pomoć prava pomoć. To bi se moglo primeniti u narednom periodu, jer, želja svih nas jeste da živimo u društvu gde će svako pomoći svakome, ali, da to učini na pravi način - kazao je Santovac. 

 

 

 

Predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin, Nenad Vukeljić rekao je da je to najstarija organizacija tog tipa u Vojvodini, sa 323 člana sa područja Srednjobanatskog okruga. 

- Broj članova se povećava i samim tim potrebno nam je sve više sredstava za funkcionisanje organizacije. Za svih ovih 70 godina više bi vam mogli reći stariji članovi, a iz onoga što su preneli u organizaciju, vidi se da je ona davala sve ono što je bilo potrebno slepim i slabovidim licima tokom tih godina i da se zaposle, dobiju stambeni prostor, da budu školovani i imaju svoja zaniamnja sa kojima su mogli ravnopravno da žive i doprinose poboljšanju kvaliteta života u ovom gradu - kazao je on. 

 

Rekao je i da je situacija danas sasvim drugačija, finansiranje se odvija na drugačiji način, problemi se javljaju i rešavaju se koliko je to u moći organizacije i grada kojim im u tome pomaže. 

- Međutim, svi oni planovi koje imamo tesno su vezani za ovaj grad i okrug, kao i članove, a samo zajednički možemo doprineti da se oni i ostvare. Planovi su isti, želje koje članovi imaju, svoje radno mesto, stanovi, adekvatno obrazovanje i da nijedng dana nemaju problem sa diskriminacijom, ili problem sa nečim što ih gura na margine današnjeg života - rekao je Vukeljić. 

 

 

Govoreći o pristpačnosi u gradu kazao je da uvek postoji nešto što može da se uradi, ali da je grad Zrenjanin, za razliku od drugih sredina, dosta pristupačan, a što je rezultat rada ranijih generacija. 

Nedostaju, kazao je, rasksrnice sa zvučnim semaforima, uređeni trotoari. 

- Što više se grad razvija, više je i naših članova koji se kreću. Sam grad radio je na poboljšanju okolnosti bitnih za nas slepe, pa je mnogo urađenih pristupnih rampi, a trebalo bi poraditi na tome jer su često te rampe zagrađene biciklima ili parkiranim automobila, i nisu uvek upotrebljive - dodao je Vukelić.