Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

Odavanjem počasti borcima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje Zrenjanina i svim žrtvama Drugog svetskog rata u našem gradu, danas je obeležena 73. godišnjica od pobede nad fašizmom. Devetog maja 1945. godine, potpisivanjem kapitulacije od strane fašističke Nemačke, započelo je stvaranje savremene Evrope, čime je otvorena nova epoha razvoja i novih političkih odnosa na “Starom kontinentu”. 
 
Današnji dan Evropska unija obeležava i kao Dan Evrope, u znak sećanja na 9. maj 1951. kada je donet “Šumanov plan”, kojim je osnovana Evropska ekonomska zajednica za ugalj i čelik (ECSC), prva zajednička institucija nekoliko evropskih zemalja, koja je prethodila osnivanju Evropske unije. 
 
 
 
Obeležavanju Dana pobede u Zrenjaninu prisustvovao je i drugi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Dmitrij Sergjenko. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, je za predstavnika ambasade Ruske Federacije priredio prijem u Plavom salonu Gradske kuće, a potom je Sergjenko odao počast svojim sunarodnicima i položio venac na spomen-kosturnicu 220 boraca Crvene armije u spomen-parku na Bagljašu.
 
 
 
 
Počast borcima Crvene armije odali su i čelnici Grada Zrenjanina - gradonačelnik Čedomir Janjić, načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić i načelnik Odeljenja za IKT Gradske uprave Dušan Šijan, a venac su položili i predstavnici Komande Garnizona Zrenjanin Vojske Srbije, Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata SUBNOR i rusko-srpske kompanije “Borec - Srbija”, koja posluje u Srbiji. Delegacije Grada Zrenjanina i SUBNOR položile su cveće i na spomenik narodnom heroju Sonji Marinković i streljanim rodoljubima, takođe u spomen-parku na Bagljašu. Polaganje venaca pratio je počasni vod Garnizona u Zrenjaninu, učenici dva odeljenja prvog razreda OŠ “Petar Petrović Njegoš” i građani iz mesnih zajednica “Sonja Marinković” i “Veljko Vlahović”.  
 
 
 
 
Manifestacija povodom obeležavanja Dana pobede u Zrenjaninu održana je i na platou ispred spomenika Žarku Zrenjaninu, gde su venac, ispred Grada Zrenjanina, položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i zamenica sekretara Skupštine grada Svetlana Grujić. Venac je takođe položio drugi sekretar ruske ambasade Sergjenko, kao i predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, na čelu s načelnicom Snežanom Vučurević, Komande Garnizona VS u Zrenjaninu, gradskog odbora SUBNOR, Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida, gradskog odbora Srpske napredne stranke i predstavnici kompanije “Borec - Srbija”. 
 
 
 
Prisutnima se obratila načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, istakavši da, s ponosom i dostojanstvom, možemo u svakom trenutku da istaknemo da su ruski i srpski narod zajedno stajali u redovima velike pobedničke koalicije. 
“Ta zajednička istorija, zajednička vera i civilizacijske vrednosti koje smo oduvek delili, usmeravaju nas i ka svakoj budućoj saradnji. Negujući bratske i prijateljske veze i odnose sa ruskim narodom, na najbolji način čuvamo i tekovine borbe protiv fašizma i uspomenu na sve žrtve u toj borbi. I ove godine, kao i svih prethodnih, poručujemo sa ovog mesta da u jednoj višenacionalnoj sredini kakva je region srednjeg Banata nema mesta bilo kakvim pojavama ekstremizma, verske ili nacionalne netrpeljivosti. Međusobna tolerancija, razumevanje, poštovanje sopstvenog, ali i svih drugih naroda koji ovde žive, osnovni su preduslovi za ekonomski, privredni, kulturni i svaki drugi razvoj i grada Zrenjanina i srednjeg Banata i Republike Srbije”, istakla je Vučurević i dodala da je potpisivanjem kapitulacije fašističke Nemačke, 9. maja 1945. godine, zaustavljeno najveće zlo u dosadašnjoj istoriji čovečanstva. 
 
 
 
“U Drugom svetskom ratu mnogo država doživelo je materijalna i ljudska razaranja i stradanja, ali su najviše žrtava podneli Sovjetski savez i ruski narod, baš kao što su na ovim prostorima najveće vojne i civilne gubitke imali Srbi. Sećanje na te žrtve, na njihove ideale i slobodarske težnje, naša je istorijska i ljudska obaveza i to činimo i ove, kao i svih prethodnih godina, kao što ćemo činiti i ubuduće”, kazala je načelnica i poručila: 
“Srbija je danas na dobrom putu. Sećamo se naših slavnih predaka, uz mnogo razvojnih planova i očekivanja za bolju i bogatiju sutrašnjost”. 
 
 
 
Sovjetski savez podneo je najviše žrtava tokom krvavih ratnih godina i njegov naslednik, Ruska Federacija, svake godine obeležava Dan pobede kao državni praznik. Drugi sekretar ambasade Ruske Federacije na srpskom jeziku se obratio novinarima, govoreći o značaju obeležavanja današnjeg datuma i neraskidivim vezama ruskog i srpskog naroda u borbi protiv fašiizma. 
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da svake godine visoki diplomatski predstavnici Ruske Federacije dolaze u Zrenjanin povodom Dana pobede. Rekao je i da prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića na velikoj vojnoj paradi u Moskvi i njegov susret s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, neposredno nakon njegove inauguracije za predsednika u novom mandatu, najbolje oslikavaju izuzetno dobre odnose koji vladaju između Ruske Federacije i Republike Srbije i govore o značaju koji Rusija pridaje našoj zemlji.