Dan škole u Lazarevu - vredan dar Predstavništva RS u Srbiji

Osnovna škola “Slavko Rodić” u Lazarevu obeležila je u petak, 11. maja Dan škole, a poseban ton svečanosti dalo je prisustvo direktora Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađena Cicovića i uručenje vredne donacije od 350 knjiga školskoj biblioteci. Pre posete školi, Cicović je posetio i mesnu zajednicu “Lazarevo” i razgovarao s predstavnicima naseljenog mesta i Grada Zrenjanina.  
 
 
 
Mlađen Cicović istakao je da je osnovni zadatak Predstavništva Republike Srpske da radi na podsticanju i jačanju saradnje između Republike Srpske i Srbije, bolje rečeno saradnje našeg naroda s jedne i druge strane Drine.
“Predstavništvo u okviru svoje kulturno-prosvetne aktivnosti u Srbiji, od 2012. godine promoviše izdavaču delatnost Republike Srpske na sajmu knjiga i sve knjige koje prikupi između dva sajma poklanja i daruje bibliotekama u Srbiji. Od tada smo posetili 21 biblioteku i poklonili oko 6.500 knjiga. Danas smo u Lazarevu i posebno mi je zadovoljstvo što smo u društvu naših zemljaka, a u toku maja meseca istim povodom posetićemo i škole u Aranđelovcu i Smederevskoj Palanci”, naglasio je Cicović.  
 
 
 
Prisutnima su se obratili direktorka škole Vukosava Volf i predsednik Saveta MZ “Lazarevo” Radovan Tihomirović, a svečanosti su prisustvovali i predstavnici Grada Zrenjanina - predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i član Gradskog veća Pero Pilipović
 
Učenici OŠ “Slavko Rodić” i njihovi nastavnici pripremili su prigodan program i predstavili svoje umeće u recitovanju, glumi, pesmi, igri i folkloru. Ukazana je i čast učenicima koji su postigli najbolje rezultate na takmičenjima. 
 
Potpredsednik Saveta MZ “Lazarevo” i odbornik u Skupštini grada Zrenjanina Nenad Joksimović kaže da školu trenutno pohađa 190 učenika, i da je, zahvaljujući poslednjim ulaganjima i investicijama, to jedna od najsavremenijih i najopremljenijih osnovnih škola na teritoriji grada. 
“Od školske 1962-1963. godine naša škola nosi ime po Slavku Rodiću, i povodom ovog jubileja organizovali smo i prijem za direktora Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, gospodina Cicovića. Po prvi put od kada je uspostavljena Republika Srpska, neko od njenih zvaničnika dolazi u zvaničnu posetu Lazarevu, a poznato je da ovde žive potomci kolonista sa tih prostora nakon Drugog svetskog rata”, kazao je Joksimović i podsetio na predstojeće infrastrukturne radove u Lazarevu, o čemu je bilo reči i prilikom nedavne posete tom selu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića.  
 
 
 
Na dan 11. maja 1945. godine, od strane Ministarstva prosvete tadašnjem upravitelju Osnovne škole u Lazarevu stigla je depeša da Osnovna škola mora početi sa radom 1. septembra 1945. godine. Tako se taj dan 11. maj slavi kao Dan škole. Na sednici Nastavničkog veća od 11. aprila 1962. godine doneta je odluka da se imenu škole dodeli ime narodnog heroja Slavka Rodića. U novu i savremenu školsku zgradu, najmlađi Lazarevčani uselili su se 1971. godine.