Finalno takmičenje “Žogarija - Loptarija” sutra na glavnom gradskom trgu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić otvorio je u petak međunarodno takmičenje „Žogarija – Lopatrija – Srbija“ u kome su se takmičile osnovne škole sa teritorije našeg grada, a čije će finale biti održano na istom mestu, Trgu slobode, sutra u utorak, 29. maja. 
 
U “Žogarijama” su učestvovala i deca iz predškolske ustanove, 
 
 
 
 
 
Gradonačelnik je kazao da mu se ova i slične manifestacija dopadaju posebno što se na glavnom gradskom trgu okupi veliki broj dece.
 
- Dajemo podršku projektu, učestvujemo zajedno sa partnerima iz Slovenije i drugih država i smatram da je to veoma dobra manifestacija - rekao je on .
 
Gradonačelnik je posebno zadovoljstvo izrazio jer su, kako je rekao, organizatori prepoznali Zrenjanin kao dobro mesto za održavanje finalnog takmičenja “Žogarija” kada će na našem trgu biti i deca iz drugih gradova Srbije.
 
 
 
 
 
Sa teritorije našeg grada učestvovalo je osam škola – OSŠ „9. Maj“, kao i Osnovne škole „Servo Mihalj“ Mužlja, „Dr Aleksandar Sabovljev“ Ečka, “Jovan Dučić“ Klek, „Bratstvo-Jedinstvo“ Belo Blato, „Žarko Zrenjanin“ Zrenjanin, „2. Oktobar“ Zrenjanin, „Đura Jakšić“ Zrenjanin.
 
U finalu će se takmičiti učenici osnovne škole “Đura Jakšić” i škole “Bratstvo jedinstvo” iz Belog Blata, zajedno sa decom iz Raške, Sremske Mitrovice i Novog Sada. 
 
 
 
 
 
Organizator Slavko Sakelšek podsetio je da se “Žogarije” u našem gradu održavaju po drugi put, a da se projekat realizuje već trinaestu godinu zaredom. 
 
- Krenuli smo iz Slovenije, i vrlo brzo prešli u još devet država. Austriju, Italiju, Mađarsku, Srbiju. Očekujemo i ulazak Portugala, Nemačke, Bugarske i Grčke - rekao je on napominjući da je u odnosu na prošlu godinu dodato još sadržaja, a prilika za druženje pružena je i predškolcma. 
 
 
 
 
 
Idejni tvorac i organizator manifestacije je Slovenačko udruženje „Media šport“. Cilj ove međunarodne sportsko rekreativne, zabavno-edukativne manifestacije, jeste jačanje fizičke aktivnosti kod dece mlađeg školskog uzrasta, razvoj motorike, као i razvijanje zajedništva i fer igre.