''Muzeji za 10'' i Evropska noć muzeja u Zrenjaninu, otvara se Atrijum muzeja

Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ u kojoj su Narodni muzej Zrenjanin i Savremena galerija učestvovali predhodne tri godine, ove godine transformisala se u manifestaciju „Muzeji za 10“ koja će trajati od 14. do 20. maja. U ovom periodu biće obuhvaćeni Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja. 
 
Evropska noć muzeja održaće se u subotu, 19. maja 2018. godine, u terminu od 17 do 01 časova.
 
 
 
Kako je na današnjoj konferenciji za novinare u Narodnom muzeju najavljeno, programi će se u Zrenjaninu odvijati na nekoliko lokacija u gradu, a ovogodišnji učesnici su: Narodni muzej Zrenjanin, Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Narodno pozorište “Toša Jovanović”, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”, Istorijski arhiv Zrenjanin, Kultur kick i Zrenjaninska biskupija. Takođe, Noć muzeja će biti održana i u Lazarevu.
 
Sanja Vrzić, viši kustos Narodnog muzeja, kazala je da će Atrijum muzeja, koji je rekonstruisan zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije, u okviru projekta “Gradovi u fokusu”, premijerno biti otvoren u Noći muzeja, u 17.30 časova, nastupom zrenjaninskog hora “Sveti Serafim Sarovski”. 
 
 
 
Dugo očekivana rekonstrukcija tog atraktivnog prostora ponudiće Zrenjanincima mogućnost za nove kulturne sadržaje, prilagođene kamernom ambijentu, kakvi su već organizovani osamdesetih godina prošlog veka. Stariji sugrađani dobro pamte pozorišne predstave i koncerte u okviru programa nazvanih “Zrenjaninsko leto”, zašta rekonstruisan atrijum svakako ima potencijal u narednom periodu. 
 
 
Atrijum je u potpunosti popločan mozaikom od tradicionalne klinker opeke, koja je nekada zauzimala centralni prostor Trga slobode i savremenih behaton ploča, a izvršeni su i neophodni radovi na podzemnoj infrastrukturi. Montirana je bina i postavljena rasveta celog prostora. Prostor ima pristup za publiku sa Trga slobode i iz zgrade Narodnog muzeja. 
 
Svi sadržaji u subotu će biti besplatni za publiku, a Zrenjaninsku noć muzeja i ove godine je podržala je kompanija Gomex.