Najavljene 7. inkluzivne igre bez granica i projekat ''Inkluziv Art''

Sedme inkluzivne igre bez granica, poznate pod sloganom “Kad granice ne postoje igramo se  mnogo bolje”, održaće se u petak, 25. maja, od 10-12 časova, u zrenjaninskoj “Kristalnoj dvorani”, najavili su organizatori na današnjoj konferenciji u Gradskoj kući. O samim igrama, podršci Grada Zrenjanina i IPA projektu prekogranične saradnje “Inkluziv Art” govorili su pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, načelnica Školske uprave za Banat Snežana Oluški  Vlačić, PR projekta “Inkluzivne umetnosti” Marija Mioković, vršilac dužnosti direktora Osnovne i srednje škole “9. maj” Snežana Vukić i idejni nosilac projekta, zadužena za osmišljavanje igara Danijela Vujović
 
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura izrazio je zadovoljstvo što se jedan ovakav projekat realizuje u lokalnoj samoupravi, što doprinosi i većem stepenu socijalne kohezije u našem gradu.
“On je obuhvatio sve aspekte različitosti i njegovi krajnji efekti sigurno će biti na ponos za sve nas. Što se tiče samih Inkluzivnih igara, s obzirom na njihovu tradiciju, masovnost, i na značaj koji uopšte ima propagiranje inkluzije u lokalnoj samoupravi, mi smo ih prepoznali kao značajnu manifestaciju za grad i u tom smislu im i dajemo podršku. Trudimo se da budemo pravo inkluzivno društvo i obezbedimo jednake mogućnosti i podršku za sve, za svako dete koje živi u ovoj sredini”, istakao je Salapura i najavio još jednu manifestaciju sličnog karaktera, ali u značajno širim razmerama - evropski inkluzivni turnir u odbojci, čiji će domaćin Zrenjanin biti od 6. do 10. juna. 
 
 
 
Snežana Oluški Vlačić objasnila je da su do sada Inkluzivne igre održavane u decembru, ali da su sada deo šireg projekta “Inkluziv Art” i biće organizovane u novom terminu.
 
Marija Mioković je kazala da su u program prekogranične saradnje uključena po dva grada iz Rumunije i Srbije - Rešica, Temišvar, Kikinda i Zrenjanin, da je projekat počeo s realizacijom maja 2017. godine i da traje 18 meseci.z
“Ovaj projekat predstavlja pristup kulturi i umetnosti za decu u nejednakom i nepovoljnom položaju i želeli smo da kroz njega uključimo marginalizovane grupe, decu sa smetnjama u razvoju, Romsku populaciju, seosku decu, jer ona su nekako zapostavljena i isključena iz velikih gradskih manifestacija. Organizovaćemo umetničke intervencije, likovne i kreativne radionice mladih umetnika koji će raditi sa Romskom decom, decom u seoskim sredinama, likovne kolonije i veliku inkluzivnu koloniju, 2. juna, na Gradskom trgu”, kazala je Mioković. 
 
 
 
 
Vršilac dužnosti direktora Osnovne i srednje škole “9. maj” Snežana Vukić rekla je da su Inkluzivne igre dečja sportska manifestacija, jedinstvena u našoj zemlji, koja od samih početaka promoviše zajedništvo i pokazuje koliko je važno poštovati različitost. Zahvalila se Gradu Zrenjaninu, jer je od početka prepoznao sve te vrednosti i uvrstio Inkluzivne igre u kalendar zvaničnih gradskih manifestacija.