Održana 7. manifestacija ''Evropsko selo''

Na Trgu slobode u Zrenjaninu danas se održava “Evropsko selo”, jedinstvena manifestacija koja je sedmi put okupila učenike zrenjaninskih osnovnih škola i predstavlja države članice Evropske unije, njihove kulture, običaje, tradiciju, zanimljivosti. Svaka škola učesnica ulaže puno truda i kreativnosti da na što bolji način predstavi jednu zemlju članicu Unije, po unapred utvrđenoj podeli, to čine u stilizovanim kućicama, a poseban program škole pripremaju za nastup na centralnoj bini, gde se predstavljaju igrom i pesmom, specifičnim za zemlju koju predstavljaju.  
 
 
 
 
I ove godine manifestaciju su posetili predstavnici ambasada članica Evropske unije, Delegacije EU u Srbiji, Ministarstva za evropske integracije Vlade Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Fonda za evropske poslove AP Vojvodine, za koje je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima pre početka manifestacije priredio prijem u Gradskoj kući.
 
Prijemu i otvaranju manifestacije su prisustvovali Mateja Norčič Štamcar, zamenica ambasadora EU Delegacije u Srbiji, Njegova ekselencija Ratko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske, zemlje koja ove godine predsedava Evropskom unijom, Njegova ekselencija Anders Kristijan Hougard, ambasador Kraljevine Danske, Ana Rović, državna sekretarka Ministarstva za evropske integracije, Nebojša Vojnović, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Vidosava Enderić, direktorka Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine. Pridružio im se i generalni direktor nemačke kompanije “Drekslmajer”, najvećeg poslodavca u regionu, Mihael Vagner. S njima su razgovarali gradonačelnik Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici Duško Radišić i Simo Salapura i načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević.
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što sve učesnike manifestacije konačno može da pozdravi na obnovljenom Trgu slobode, jer prethodnih godina vremenski uslovi to nisu dozvoljavali. 
“Ovo je prelepa slika našeg grada i našeg trga, i ja se zahvaljujem, pre svega, ljudima koji su pokrenuli ovu manifestaciju pre sedam godina, sada je ovo već postala tradicija, jedinstvena u Srbiji, a na ponos svima nama Zrenjanincima”, poručio je Janjić pozdravljajući sve goste i učesnike manifestacije.   
 
Njegova ekselencija Ratko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske, posetio je manifestaciju i prošle godine i impresioniran je i aktivnostima grada i zainteresovanošću dece u školama za učešće na manifestaciji.
“Hteo bih da naglasim i da su Srbija i zapadni Balkan među pitanjima kojima se bavi Evropska unija, odnosno da je pitanje proširenja Unije stavljeno na dnevni red i mislim da je to značajno za Srbiju, da može da iskoristi ne samo one mogućnosti koji se tiču učlanjenja u EU, već pre svega one benefite koje mogu dobiti građani Srbije. Ova manifestacija je značajna i zbog boljeg informisanja dece i građana o Evropskoj uniji, o njenim institucijama, istoriji, vrednostima koje neguje. Čestitao bih gradonačelniku, gradu i školama koje su uključene u ovu manifestaciju”, kazao je Vlajkov. 
 
 
 
Zrenjaninski centralni trg je danas pružao lepu sliku ispunjen učenicima, njihovim nastavnicima, mnogobrojnim posetiocima i gostima manifestacije, koju je proglasila otvorenom Mateja Norčič Štamcar. Ona je izrazila nadu da će i Srbija postati članica Evropske unije za nekoliko godina i kazala da su ovakve manifestacije značajne.
“Na mladima svet ostaje i njih je potrebno podržavati, edukovati u tome da znaju u koje okruženje se njihova država približava i koje vrednosti to okruženje ima, tako da to je svakako nešto čime se Zrenjanin može ponositi i na čemu možemo čestitati” kazala je ona čestitajući ne samo gradu, već i svima koji su radili i bili angažovani u organizaciji, prvenstveno deci i školarcima koji su učesnici manifestacije. Dodala je i da će Evropska unija i ubuduće podržavati ovu manifestaciju, a uručila je i prigodne nagrade učenicima i školama koje su, u okviru “Evropskog sela” učestvovale u kvizu znanja o Evropskoj uniji i zemljama članicama. 
 
 
 
Inicijativa za pokretanje projekta “Evropsko selo” potekla je iz osnovne škole “Mladost” iz Tomaševca i direktora te škole, Slobodana Rakića. Tom prilikom napomenuto je da je cilj projekta promovisanje različitosti naroda i država na kojima je sagrađena moderna Evropa. Organizovanju manifestacije doprinela je i činjenica da 75 odsto mladih ljudi nikada nije imalo priliku da putuje u zemlje članice Evropske unije.