Održana javna rasprava o Predlogu pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta

Javna rasprava o Predlogu pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, koja se u formi okruglih stolova održava u nekoliko gradova Srbije, u organizaciji Ministarstva privrede Republike Srbije, održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće. 
 
Na javnoj raspravi govorili su pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, u prisustvu predstavnika Ministarstva, Privredne komore Zrenjanin, obrazovnih institucija i drugih.
 
 
Prva rasprava održana je u Nišu, a Starčević je izrazio zadovoljstvo što se nakon toga o Predlogu pravilnika govori i u njegovom rodnom gradu.
 
- Ministarstvo privrede videlo je mogućnost uređenja ove oblasti, koja nije bila uređena do sada, a definisao ju je Zakon o bezbednosti proizvoda Ministarstva trgovine, međutim, i sami smo bili svesni da ta oblast nije definisana. Odlučili smo da iskoristimo Zakon o tehničkim zahtevima i na osnovu tog zakona smo napravili Pravilnik - objasnio je Starčević.
 
Rekao je i da su Pravilnikom identifikovani svi učesnici u procesu, kao i da se tačno zna ko je za šta odgovoran, od procesa projektovanja, proizvodnje i stavljanja na tržište, kao i upotrebe dečijih igrališta.
 
 
- Tačno se zna ko će biti nadležan za koji deo, i ko odgovoran, a sve to definisano je ovim novim Pravilnikom - dodao je on i ukazao da će i postojeća igrališta morati da se usklade sa ovim Pravilnikom. 
 
Pomoćnik Radišić je izjavio da je Zrenjanin jedan od četiri grada u kojima se javna rasprava održava.
 
- Ova rasprava značajna nam je jer nam je bezbednost sugrađana, a posebno dece, na prvom mestu. Imaćemo pravilnik i ko je odgovoran i na koji način se mogu opremati dečija igrališta. Na teritoriji našeg grada mnogo je dečijih igrališta, ali i mnogo zahteva za postavljanje novih. Pravilnikom ćemo dobiti sve smernice, a prioritet je da se u datom roku od tri godine, a moguće i ranije, sva igrališta usklade i budu bezbedna za naše najmlađe - rekao je Radišić.    
 
 
Inače, Pravilnikom se propisuju: bitni zahtevi za zaštitu zdravlja i bezbednosti koji se odnose na potrebne površine i opremu za javna dečja igrališta, kao i drugi zahtevi i uslovi koji moraju biti ispunjeni za postavljanje i kontrolu u upotrebi dečjih igrališta; sadržina deklaracije o usaglašenosti; sadržina tehničke dokumentacije; postupci za ocenjivanje usaglašenosti; zahtevi koje mora da ispuni telo za ocenjivanje usaglašenosti da bi bilo imenovano za ocenjivanje usaglašenosti; znak usaglašenosti i označavanje usaglašenosti; poverljivost podataka i zaštitna klauzula.