Priznanja Gradu Zrenjaninu, Visokoj tehničkoj školi i Tehničkoj školi na 62. Sajmu tehnike u Beogradu

Gradu Zrenjaninu, Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija i Tehničkoj školi iz našeg grada uručene su juče zlatne povelje za najuspešnije predstavljanje inovacija na 62. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, koji se na Beogradskom sajmu održava od 21. do 25. maja. U ime Grada Zrenjanina priznanje je primio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji je tim povodom rekao da je to nagrada lokalnoj samoupravi za postignute rezultate u povezivanju škola sa drugim instuitucijama, preduzećima, beogradskim sajmom, organizacijama i strukovnim udruženjima inženjera i tehničara. 
“Ovo je četvrta godina kako Grad Zrenjanin sa svojim školama tehničkog usmerenja učestvuje na ovom sajmu u Beogradu, jer nam je značajno da đaci i studenti prezentuju ono što rade i šta su naučili u školama, ali i da posete sajam i steknu nova iskustva, kao i da se upoznaju s radom tehničkih škola u okruženju. Grad Zrenjanin se trudi da školstvo uključi u realne tokove razvoja nauke i istraživanja kod nas”, kazao je Radišić.
 
 
 
Priznanje je, osim školama, pripalo i njihovim rukovodiocima – direktoru Visoke tehničke škole strukovnih studija Miloradu Rančiću i direktoru Tehničke škole Đorđu Klaću, koja su primili predstavnici tih kolektiva. Priznanja je uručio akademik mr Slobodan Bata Simić, zamenik predsednika Saveza pronalazača Srbije.
 
Dodeli priznanja prisustvovao je i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić, s kojim je razgovarao i pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika. Nerić, inače po struci diplomirani građevinski inženjer, je rekao da sajamskom skupu pristupa, pre svega, iz domena svoje struke, te da je dobro upoznat s radom i aktivnostima inženjera i inovatora. 
“Činjenica je da će ova zemlja ostati na vama. Vi ste ti koji morate da stvorite bolji ambijent, a mi koji smo već u godinama, tu smo da vam pomognemo da taj ambijent što pre bude realizovan i da bude onakav kakav vi želite, po vašoj meri. Ovo je samo jedna od aktivnosti koja je na tom putu”, poručio je državni sekretar mladim učesnicima svečanosti, među kojima je bilo dosta Zrenjaninaca, učenika i studenata.
 
 
 
Sajam tehnike i tehničkih dostignuća okupio je preko 600 izlagača, iz 30 zemalja i sa pet kontinenata. Među njima su proizvodne ili projektantske kompanije, naučno-istraživačke i obrazovne institucije, strukovne organizacije, start-up projekti i inovativni pojedinci. Svoje nacionalne izložbe imaće Češka, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija… Čini se da titula ekskluzivnog učesnika ove godine pripada Ministarstvu ekonomije Ujedinjenih Arapskih Emirata, pod čijim će se okriljem, i to prvi put na nekoj sajamskoj manifestaciji u Srbiji, predstaviti čak deset kompanija.
 
Sajam tehnike i tehničkih dostignuća već decenijama je najveći i najreprezentativniji regionalni razvojno-tehnološki događaj u oblasti tehnike, tehničko-tehnoloških dostignuća i inovacija i jedan od najpouzdanijih pokretača i indikatora međunarodne privredne saradnje na tom polju. Pod sloganom „Korak u budućnost“, ovogodišnji programski akcenat je na promociji inovacija i novih tehnologija, pre svega u domenu Industrije 4.0 i pametnih fabrika, te na digitalizaciji, koja je omogućila radikalno povećanje produktivnosti proizvodnih procesa i konkurentnosti kompanija.
 
 
 
Neizostavni, a u nekim segmentima i ključni deo Sajma tehnike, jeste stručni i prateći program koji obuhvata stručne međunarodne i B2B susrete, tematske izložbe, obrazovno-edukativne sadržaje, demonstracije i prezentacije, provere znanja i takmičenja. Očekuje se da na nekima od njih, kao što su prezentacije mogućnosti upravljanja dronovima ili takmičenje u zavarivanju, direktno učestvuju i novinari, odnosno redakcije.