Savi Damjanovu svečano dodeljena Nagrada Fonda „Todor Manojlović“

"Nagrada za moderni umetnički senzibilitet” Fonda “Todor Manojlović” svečano je u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu dodeljena piscu, esejisti i profesoru književnosti iz Novog Sada, Savi Damjanovu. Sava Damjanov je dvadeset šesti laureat nagrade Fonda “Todor Manojlović” koji je 1991. godine osnovala Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina, a nagradu dobitniku – povelju i umetničku sliku – uručili su direktor Gradske narodne biblioteke Milan Bjelogrlić i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić. Dobitniku pripada i novčana nagrada i mogućnost objavljivanja književnog dela u ediciji “Feniks”, u okviru izdavačke delatnosti zrenjaninske biblioteke.
 
 
U ime Grada Zrenjanina, laureata Savu Damjanova je pozdravio i čestitao mu na nagradi Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika, koji je bio i domaćin prijema u Gradskoj kući, pre svečanosti dodele nagrade. Prisutnima u Baroknoj sali obratili su se direktor biblioteke Bjelogrlić i predsednik Upravnog odbora Fonda “Todor Manojlović” Nenad Šaponja. Bjelogrlić je rekao da nagrada Fonda “Todor Manojlović”, služi na čast ne samo biblioteci, kao osnivaču Fonda, već i ovom gradu.
“Ostali smo uporni i istrajni u ovome i na tom spisku dosadašnjih dobitnika nagrade ima zaista važnih imena za srpsku kulturu. Interesantno je da ovaj put nagradu dobija čovek koji je izrastao na katedri jednog od prvih dobitnika, Milorada Pavića, čiji je bio asistent. Tradicija se i na ovaj način pokazuje i mislimo da ove godine nagrada odlazi u ruke nekog ko će ukrasiti ovaj spisak 26 dobitnika. Svoj moderni umetnički senzibilitet Sava Damjanov eksponira kako u svojim naučnim radovima, tako i u svojim kreativnim i provokativnim ostvarenjima”, kazao je Milan Beli Bjelogrlić.
 
 
“Preplavljeni pozitivnim utiscima, kada je u pitanju ime Todora Manojlovića, a možda posebno ovaj put, u nizu značajnih dobitnika ove nagrade nalazi se od večeras i Sava Damjanov, značajan srpski pisac savremene generacije, profesor univerziteta, kritičar, osoba koja kao da je svoju, gotovo četiri decenije dugu karijeru, gradila po modi Todora Manojlovića”, istakao je Nenad Šaponja, predsednik Upravnog odbora Fonda “Todor Manojlović”, i dodao da je Damjanov, poput Manojlovića, stvaralac koji je “pomerao stvari, nije se mirio sa zadatim književnim predstavama i pokušavao je da nam pokaže šta je nova percepcija tradicije, a s druge strane, sam je kao pisac tragao u jeziku. Znači, imamo pisca koji otkriva nove prostore i nosi taj trag Todora Manojlovića u svom delu”.
 
 
Laureat Sava Damjanov bio je prijatno iznenađen ovom nagradom jer, kako je kazao, tokom svog     rada na javnoj književnoj sceni dužeg od tri ipo decenije nije baš navikao na nagrade i slična priznanja.
“Todora Manojlovića smatrao sam i ranije i smatram jednim od pravih očeva srpskog modernizma. Uz Stanislava Vinavera i Svetislava Stefanovića on je onaj koji je anticipirao onaj modernizam koji će posle postaviti Crnjanski i slični pisci. Prosto govoreći, nedostajalo mi je nekako što tog čoveka, Todora Manojlovića, nisam poznavao, ali sam čitao njegove knjige, međutim, evo sada kao da sam ga i lično upoznao”,  rekao je Damjanov na svečanosti dodele “Nagrade za moderni umetnički senzibilitet” Fonda “Todor Manojlović” u Gradskoj kući u Zrenjaninu.
 
 
Dvadeset sedam godina aktivnog angažmana i delovanja Fonda “Todor Manojlović” u okviru Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” dalo je vidne rezultate i opravdalo je svoje postojanje. Ustanovljena je prestižna nagrada pod nazivom “Nagrada za moderni umetnički senzibilitet” koja je profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji. O laureatima odlučuje Upravni odbor Fonda, uz aktivno učešće prethodnih dobitnika Nagrade i angažman zaposlenih u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin”.
 
 
Upravni odbor Fonda čine:  predsednik UO, Nenad Šaponja (pesnik, esejista i kritičar)  Petar Arbutina (književnik i kritičar), Gojko Tešić (profesor, književni istoričar, esejista, bibliograf), Vasa Pavković (književnik i književni kritičar) i upravitelj Fonda, Milan Bjelogrlić (direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”). Ime dobitnika nagrade najčešće se objavljuje 17. februara, na dan rođenja Todora Manojlovića, a nagrada se, prema dogovoru sa laureatom, dodeljuje u dogovoreno vreme u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. 

.