Sedište strukovnog GIS udruženja Srbije u Zrenjaninu

GIS entuzijasti zaposleni u lokalnim samoupravama, javnim preduzećima i privatnim firmama, kao i “freelanceri” u Srbiji na Osnivačkoj skupšini održanoj 15. maja u Beogradu formirali su strukovno udruženje "GIS udruženje Srbije". 
 
Osnovni cilj formiranja GIS udruženja je profesionalizacija, efikasnija primena i razvoj Geografskog informacionog sistema (GIS-a) i povezivanje GIS stručnjaka kroz razmenu znanja i iskustava, zatim pružanje stručne pomoći, popularizacija i afirmacija GIS-a uz poštovanje principa kvaliteta i efikasnosti, definisanje radnih mesta za GIS u lokalnim samoupravama, javnim i drugim preduzećima i organizacijama, povećanje broja direktnih i indirektnih korisnika GIS-a, unapređenje informisanja građana, pravnih lica i drugih korisnika i promovisanje GIS-a kroz izdavačku delatnost.
 
 
 
Na Osnivačkoj skupštini "GIS udruženje Srbije" usvojen je osnivački akt, donet Statut i izabran Upravni i Nadzorni odbor, kao i ovlašćena lica za zastupanje udruženja. Za predsednika Upravnog odbora izabran je Miodrag Bogunović iz Zrenjanina, a njegov zamenik je Aleksandrar Matejević iz Aleksinca. Upravni odbor je formiran po regionalnom principu i čine ga još: Dejan Vujić iz Šapca, Predrag Dimitrijević iz Kragujevca i Dejan Sandić iz Beograda. Za članove Nadzornog odbora izabrani su: Aleksandar Avramović iz Kraljeva, Đerđika Mrđanov iz Subotice i Žarko Iskrenov iz Surdulice. 
 
U cilju efikasnije međusobne komunikacije i privlačenja novih članova, napravljena je LinkedIn i Facebook grupa na internetu pod nazivom GIS udruženje Srbije, a svi zainteresovani se mogu obratiti i putem e-mail adrese: gisudruzenjesrbije@gmail.com.
 
 
 
Podsećamo, Grad Zrenjanin je među prvima u Srbiji, 2011. godine, počeo s realizacijom projekta implementacije GIS-a. Najpre su digitalizovane mape novih industrijskih zona, da bi se širenjem baze podataka došlo do mnoštva značajnih informacija i podloga u vezi sa gradskom infrastrukturom, katastarskim parcelama, putnom mrežom, poljoprivrednim zemljištem, servisnim informacijama i slično. Svi ti podaci dostupni su na sajtu Grada Zrenjanina, linku koji vodi ka GIS-u: http://gis.zrenjanin.rs/