U ''Noći muzeja'' svečano otvoren atrijum Narodnog muzeja

“Noć muzeja”, tačnije “Međunarodni dan muzeja”, “Evropska noć muzeja” i “Nacionalna nedelja muzeja” održani su proteklog vikenda u našem gradu, a pored Narodnog muzeja Zrenjanin, učestvovali su i Savremena galerija, Kulturni centar Zrenjanina, Narodno pozorište “Toša Jovanović”, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”, Istorijski arhiv Zrenjanin, Kultur kick i Zrenjaninska biskupija. Noć muzeja održana je i u Lazarevu.
 
 

Pored brojnih, raznovrsnih programa - izložbi, radionica, koncerata, ovogodišnju “Noć muzeja” obeležilo je svečano otvaranje atrijuma nastupom hora Sveti Serafim Sarovski iz Zrenjanina, a zatim i koncertima učenika Muzičke škole “Josif Marinković” Zrenjanin i Mešovitog hora Pevačkog društva “Prepodobni Rafailo Banatski” Zrenjanin .
 
Svečanom otvaranju prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić koji je podseto da je atrijum renoviran zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, a po projektu “Gradovi u fokusu” u sklopu čega je renoviran i foaje Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”.
- Ovo je još jedno lepo mesto u samom centru grada koje je dobilo novo svetlo i pravu funkciju. Grad Zrenjanin je, kao i ostali gradovi, podneo projekat, ali velika zahvalnost našim ustanovama kulture koje su projekat i sprovele. Imali smo tu čast da 2016. godine dobijemo sredstva, a završetkom radova u pozorištu i atrijumu dobijamo mogućnost da ponovo konkurišemo i dobijemo sredstva za dobijanje nekog drugog mesta značajnog za kulturna dešavanja u našem gradu - rekao je on.
 
 

Radišić je ukazao da je gradu Zrenjaninu potrebno još mesta gde će se održavati kulturni sadržaji, a da je veliki broj posetilaca institucijama kulture u kojima se organizuje “Noć muzeja” dokaz toj tvrdnji.
 
Direktorka muzeja Jelena Gvozdenac Martinov kazala je da je renoviranje atrijuma posebno značajno imajući u vidu da se ka tome težilo poslednjih desetak godina. 
- Konačno smo i uspeli, a to je vrlo značajno i za grad, jer, dobili smo prostor , koji ima tu atmosferu starog grada, a u kome se mogu organizovati različite gradske manifestacije - kazala je ona. 
 
 

Direktorka je ukazala i da je za naredni period već u planu održavanje manifestacija u tom prostoru, kao i da će se raditi na oplemenjivanju i dodatnom sređivanju prostora. 
- Imamo neke predloge za uređivanje stepeništa, koje ćemo “obući” u sliku grada, budući da je novac za rekonstrukciju dobijen u sklopu projekta “Gradovi u fokusu” i eventualno oslikavanje zida - navela je Gvozdenac Martinov. 
 
Pored atrijuma, u Narodnom muzeju otvorena je i suvenirnica, što će dodatno pospešiti turističku ponudu našeg grada.