Veliki pehar Zrenjaninu u podsticanju agrobiznisa (15 fotografija)

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić već tradicionalno, sa saradnicima i grupom od pedeset poljoprivrednika sa područja Grada Zrenjanina, posetio je juče 85. međunarodni Poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Cilj ove posete bio je da se primarnim proizvođačima omogući da vide najnovija dostignuća i trendove u toj najznačajnijoj privrednoj grani.
 
 
 
 
Tokom posete sajmu, gradonačelnik Janjić obišao je štandove kompanije “Generali”, “Konzul”, Ameropa-Master, zrenjaninske kompanije “O&M inženjering”, kao i štand “Almeksa”, gde su mu predstavnici kompanija koje posluju na teritoriji grada Zrenjanina predstavili značaj učešća na sajamskoj manifestaciji koja je u oblasti poljoprivrede najveća u jugoistočnoj Evropi. Gradonačelnik je iskoristio priliku i za susret s ministrom poljoprivrede u Vladi Republike Srbije, Branislavom Nedimovićem.
 
 
 
 
U okviru sajma održan je i Dan stočara na “Manježu”, uz najveću Nacionalnu izložbu stoke na Balkanu, stočari – učesnici izložbe, ali i kupci koji su posetili ovaj događaj,  mogli su da na aukciji ponude i kupe najkvalitetnija grla domaćih odgajivača, a drugu godinu zaredom grad Zrenjanin je pokrovitelj Nacionalne aukcije stoke.
 
Gradonačelnik Janjić potpisao je sa generalnim direktorom Novosadskog sajma Slobodanom Cvetkovićem Protokol o poslovnoj saradnji. Cvetković je tom prilikom istakao da je grad Zrenjanin primer dobre prakse u razvoju poljoprivredne proizvodnje, a popularnim merama koje sprovodi, kako bi pomogao malim i srednjim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, prednjači u odnosu na druge lokalne samouprave u Srbiji.
 
 
 
 
U izjavi za medije, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je istakao:
“Prepoznali smo važnost  aukcije i zbog toga smo i hteli da budemo pokrovitelji. O značaju Poljoprivrednog sajma nema potrebe pričati, a naš grad je agrarna sredina,  značajno je da naši poljoprivrednici uzmu učešće na sajmu, i time pokažu da su konkurentni na tržištu. Mnogo toga smo uradili za naše stočare u predhodnom periodu, 93 visokokvalitetna grla simentalske rase poklonili smo našim stočarima, pre svega manjim proizvođačima, a ono što je nama važno jeste da je  to naišlo na dobar odjek kod naših poljoprivrednika i nastavićemo da podržavamo male stočare. Agrarni budžet grada Zrenjanina nije zanemarljiv i kroz programe podrške i pomoći poljoprivrednicima a sve u dogovoru sa njima pokušavamo da kreiramo što bolji ambijent za njihovo poslovanje”, rekao je gradonačelnik.
 
 
 
 
Janjić je posetio i deo manježa Sajma gde su izložena grla simentalske rase Čorba Petera, nosioca većeg broja sajamskih medalja.
”Gradonačelnik i njegovi saradnici su ljudi koji imaju najviše sluha za potrebe poljoprivrednika. Veoma sam zadovoljan što Grad Zrenjanin zaista ima razumevanja prema stočarstvu, za male proizvođače dali su podstrek, podelili su nam odlične junice koje u startu daju preko 6.000 litara mleka i  to je veoma važno za one koji ozbiljno žele ovim da se bave”, izjavio je Čorba Peter posle razgovora sa gradonačelnikom Zrenjanina.
 
 
 
 
Takođe, u okviru večeri šampiona u Masteru Novosadskog sajma, gradu Zrenjaninu pripao je i veliki pehar Novosadskog sajma “Najbolji u agrobiznisu”, kao najuspešnija lokalna zajednica u podsticanju agrobiznisa.
 
Inače, do 21. maja na sajmu Poljoprivrede nastupiće 1.500 izlagača iz 30 zemalja i biti predstavljeni proizvodi i usluge u oblasti poljoprivrede iz 60 zemalja.