Zrenjaninski gimnazijalci u poseti gradonačelniku

Prijem za učenike četvrtog razreda Zrenjaninske gimnazije organizovan je danas u sali Gradskog veća, a sa njima su, o radu lokalne samouprave i sličnim temama, razgovarali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i njegov pomoćnik Simo Salapura.
 
 
 
Prijem je organizovan u sklopu saradnjeZrenjaninske gimnazije i Ženske parlamentarne mreže i , a Lepa Arambašić ispred te mreže podsetila je da je prva poseta za učenke te škole organizovana krajem prošle godine, kada su bili u prilici da prisustvuju radu Skupštine grada.
 
- Ovo je prilika da se upoznaju i sa radom izvršne vlasti, a odabrali smo gimnazijalce jer smatramo da su oni “elita” i da su đaci koji će sutra predstavljati elitu ovog grada. Zamisao je bila da učenici koji završnih razreda i odlaze na dalje školovanje, dođu i upoznaju se sa radom lokalne samouprave i vide da je Zrenjanin dobra sredina gde treba da se vrate, ali i da vide da lokalna samouprava pomaže obrazovanje, što je jedan od dobrih dokaza da ulaganje u obrazovanje predstavlja investiciju, a ne trošak - rekla je ona navodeći da je među ovim učenicima trinaest odličnih đaka, od kojih osam kandidata za Vukovu diplomu. 
 
 
 
Aljoša Lakatuš, kandidat za Vukovu diplomu izrazio je zadovoljstvo što su danas, kako je rekao, imali potpunu slobodu da razgovaraju sa gradonačelnikom i pitaju ih šta ih zanima.
 
- Bilo je ovo zanimljivo iskustvo. U razgovoru sa njim posebno me je zanimala akcija oko promene imena grada i dobili smo odgovore koje nismo znali - rekao je Aljoša.
 
 
 
Još jedan od učenika, Luka Bjelica, kazao je da su ga zanimala pitanja o otvaranju IT odeljenja u Gimnaziji.
 
- Smatram da je to dobra stvar za nove generacije jer će, za razliku od nas, imati priliku da se školuju, i ja im želim svu sreću. Planiram da upišem softverski inženjering u Novom Sadu i da se, ako bude dobrih uslova, vratim ovde u Zrenjanin - rekao je Bjelica.
 
 
 
Kandidat ua Vukovu diplomu je i Aleksić Lenka Isidora koja je kazala da su lepi školski dani “proleteli”, a da je njen plan upis na Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, smer za informacione sisteme i tehnologiju.
 
- Tokom današnjeg razgovora postavila sam gradonačelniku pitanje oko promene naziva grada, koje su procedure, kao i šta se dešava na tom polju - rekla je Lenka Isidora.    
 
 
 
Direktor škole Milan Radaković kazao je da Zrenjaninsku gimnaziju pohađa 1070 učenika u 40 odeljenja, od čega deset maturskih sa 253 učenika
 
- Dugujemo veliku zahvalnost Gradu i gradonačelniku na podršci. Bićemo domaćini Republičkom takmičenju iz istorije svih srednjih škola i u našoj školi otvaramo informatičko odeljenje sa posebnim sposobnostima, do sada se prijavilo 53 učenika koji žele da polažu za to odeljenje, što je značajno za naš grad - rekao je Radaković.