Ambasador SAD Kajl Skat u Zrenjaninu: duga je istorija prijateljstva naša dva naroda

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat bio je danas gost gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, u svojoj prvoj poseti Gradu Zrenjaninu od stupanja na tu dužnost.
 
Za ambasadora Skata je najpre priređen prijem u kabinetu gradonačelnika i radni sastanak kom su, pored gradonačelnika, prisustvovali i načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević, zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici Dragan Ćapin i Simo Salapura, kao i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović. 
 
 
 
Ambasador Skat zahvalio je gradonačelniku i njegovom timu na gostorpimstvu, naglasivši da je u naš grad došao u sklopu posete Banatu.
- Dan sam počeo u Ečki gde smo imali zajedničku konferenciju sa timovima protiv korupcije i vladavinu prava koju organizuje naše Ministarstvo pravosuđa iz Amerike, zajedno sa Evropskom unijom. Ovo je moja prva poseta Zrenjaninu, a gradonačelnik me je upoznao sa prednostima za investiranje u ovom gradu, ali i o bogatoj prošlosti grada - rekao je on.
 
Kazao je i da ovaj region vidi kao pozitivan za privlačenje investicija, o čemu, nakon današnje posete, ima bolja saznanja.
- Posle ovoga posetiću i vaš Prekršajni sud koji je bio obnavljan uz pomoć USAID, jedan od brojnih programa koje imamo ili smo imali u ovom gradu, uključujući i radove u vašem zdravstvenom centru i nekoliko škola koje su obnovljene uz pomoć USAID - rekao je ambasador Skat i dodao da će do kraja dana obići i preduzeće “Van Drunen” u Banatskom Karađorđevu, što je, kako je naveo, njihova najveća poljoprivredna investicija u Srbiji.    
 
 
 
Podsetio je i na obeležavanje 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i govorio o istoriji prijateljstva dva naroda.
- Obeležavamo dan kada se srpska zastava vijorila na Beloj kući po naredbi predsednika Vilsona. Bio je veliki prijatelj sa Mihajlom Pupinom koji mu je objasnio sva žrtvovanja našeg srpskog saveznika tokom Prvog svetskog rata, kada su se hiljade i hiljade Amerikanaca srpskog porekla pridružili vašim vojnicima na Krfu boreći se za slobodu Srbije, tako da je to veoma važan simbol, mislim, naše zajedničke istorije, da smo bili saveznici ne samo u Prvom svetskom ratu, već i Drugom svetskom ratu i posle. Postoji važna i duga istorija prijateljstva, ustvari doprinos Srba mojoj zemlji, ako govorimo o Pupinu, Tesli i ako govorimo o bezbroj Srba koji su došli i bili uspešni u Americi i ostavili trag u nauci, medicini i biznisu - rekao je još Kajl Skat.
 
 
 
Gradonačelnik Janjić je rekao da za njega pričinjava zadovoljstvo da, u ime grada, bude domaćin ambasadoru Kajlu Skatu.
- Nije mala stvar kada naš grad poseti ambasador Amerike i naravno da sam iskoristio priliku da prezentujem sve lepote našeg grada, ali i sve prednosti, pre svega kao industrijskog centra i dobrog mesta za investiranje - rekao je gradonačelnik Janjić. 
 
 
 
Ambasador Skat je zatim, zajedno sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima, prošetao Trgom slobode, a potom posetio Narodno pozorište “Toša Jovanović”, Savremenu galeriju UK "Ečka" i Narodni muzej Zrenjanin i upoznao se sa istorijatom, stalnim postavkama i izložbenim prostorima tih gradskih ustanova kulture.