Crveni krst Zrenjanin obeležio Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Organizacija Crvenog krsta u Zrenjaninu tradicionalno je juče obeležila 14. jun, Svetski dan davalaca krvi, odavajući priznanje ljudima koji su spremni da daju deo sebe da bi spasli druge. U svečanoj sali Crvenog krsta održana je svečanost na kojoj su uručena priznanja najzaslužnijim davaocima i nagrađenima na likovno-literarnom konkursu “Krv život znači”, dodeljeno je i priznanje “Široko srce”, a u ime Srednjebanatskog upravnog okruga i lokalne samouprave prisustvovali su zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i načelnica Srednjebanatskog okruga Snežana Vučurević. 
 
 
 
Prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, zahvalivši se svima koji su davanjem krvi pomogli našim sugrađanima. 
“Biti human je nešto najlepše i oni koji su davaoci krvi sigurno osećaju zadovoljstvo što tim svoijm činom pomažu onima kojima je takva pomoć potrebna. Crveni krst ima veoma značajnu ulogu u ovoj celoj priči i nastavlja lepu tradiciju obeležavanja međunarodnog dana dobrovoljnih davalavaca krvi. To je i prilika da se iskaže zahvalnost svima koji su se istakli u proteklom periodu, ali i da se pozovu oni koji imaju tu mogućnost da i oni u narednom periodu budu dobrovoljni davaoci krvi. Često su ti davaoci neprimetni u javnosti, ali ukoliko ih pominjemo i ističemo, ko su i koliko ih ima, sigurno ćemo podstaći i neke druge u našem okruženju da postanu davaoci”, kazao je Santovac. 
 
 
 
Prisutne je pozdravila i dr Sonja Kapeler Puškarić, predsednica Crvenog krsta, dok je sekretarka te organizacije Aleksandra Tanasijević istakla da je ovo prilika da se još jednom zahvali dobrovoljnim davaocima krvi za sve ono što čine i za sve živote koje spašavaju.
“Podsetiću da dobrovoljni davaoci krvi čine svega 3 procenta populacije stanovništva, a obezbeđuje krv za 97 procenata ljudi koji se oslanjaju na davaoce. Naš cilj u Crvenom krstu jeste da povećamo taj procenat davalaca i da motivišemo neke nove ljude na to da postanu dobrovoljni davaoci krvi. Svako ko ima sreću da je zdrav, da ima između 18 i 65 godina, može da bude dobrovoljni davalac krvi i mi ih pozivamo da nam se pridruže, možda već 25. juna, na prvoj narednoj akciji koju organizujemo. Obezbeđenjem dovoljne količine krvi postižemo primarni cilj - da u zrenjaninskim zdravstvenim ustanovama u svakom trenutku krv čeka pacijenta, a ne obrnuto”, istakla je ona.  
 
Tanasijević je pomenula i novi Zakon o transfuzijskoj medicini, čija je primena počela 1. maja, i na osnovu kog je Crveni krst glavni partner Pokrajinskom zavodu za transfuziju krvi i organizuje sve akcije dobrovoljnog davanja.  
 
 
 
Saša Santovac je i uručio priznanja dobrovoljnim davaocima koji su krv dali 75 i 100 puta, a takvih je ove godine bilo pet: Goran Anušić i Reves Ileš iz Zrenjanina dali su krv 100 puta, a Ferenc Farkaš, Borislav Smiljanić i Zoran Kostadinović, takođe svi iz Zrenjanina, dali su krv 75 puta. Nagrađeni su i svi dobrovoljni davaoci koji su krv dali 35, 20, 10 i 5 puta.
 
Načelnica okruga Snežana Vučurević uručila je priznanje “Široko srce” koje su ovoga puta zaslužili Ninđucu klub „Majstor senke“, srednja škola „Uroš Predić“, Mesna zajednica Klek i Termoelektrana – Toplana. U pitanju su kolektivi, organizacije i ustanove u kojima ima dobrovoljnih davalaca krvi i koji su uvek spremni da se odazovu apelima Crvenog krsta.
 
 
 
Na likovnom konkursu „Krv život znači“ nagrađeni su Aleksej Jelisić, Milica Trifunjagić i Sara Mihajlov, u kategoriji osnovnih škola, a Ivana Mutavdžić, Ivona Budai i Jelena Ludoški, u kategoriji srednjih škola. Na literarnom konkursu nagrađeni su Ivan Bošković, Filip Gaković i Nina Čeman, kod osnovaca, i Ana Lenhart i Marko Rašović, kod srednjoškolaca.
 
U umetničkom delu jučerašnjeg programa učestvovali su Milica Dosković, članica opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i hor četvrtih razreda OŠ „Petar Petrović Njegoš“ iz Zrenjanina.
 
Svetski dan davalaca krvi ustanovljen je Rezolucijom Svetske zdravstvene organizacije iz 2005. godine i posvećen je dobrovoljnom davanju krvi, njegovom značaju i popularizaciji. Obeležava se u znak sećanja na datum rođenja austrijskog biologa i lekara Karla Landštajnera (1868-1943), zaslužnog za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.
 
Svetski dan davalaca krvi je počeo da se obeležava 2004. godine u Johanezburgu, Južnoafričkoj Republici, a naredne godine skuština Svetske zdravstvene organizacije preporučila je zemljama članicama da on postane sastavni deo nacionalnih programa za povećanje broja dobrovoljnih davalaca.