Gradonačelnik: vrtići i jaslice u naseljenim mestima, u gradu dežurni vrtić nedeljom

Treća sednica Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga, koju je vodila načelnica Snežana Vučurević, održana je danas u kabinetu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića. Kako je dnevnim redom predviđeno, potpisana je zajednička prijava svih opština SBUO i Grada Zrenjanina na Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini. 
 
Gradonačelnik Janjić je izrazio je zadovoljstvo jer je postignuta zajednička saglasnost za nastupanjem, što pruža i veću šansu za dobijanje sredstava. 
- Tek nakon završenog konkursa moći ćemo da više toga da govorimo. U tom projektu je i naša namera o izgradnji vrtića u selima, jaslice i u naseljenim mestima, ali i da imamo dežurni vrtić koji bi radio i vikendom do 23 sata jer, javlja se potreba i za tom uslugom budući da mnogo naših sugrađana koji imaju malu decu rade po firmama u smenama i vikendom. Hoćemo da im olakšamo podizanje porodice i na taj način - rekao je gradonačelnik Janjić.
 
 
 
On je kazao i da namera o otvaranju jaslica i vrtića po selima jeste novina, a da Grad Zrenjanin već sprovodi brojne mere i olakšice kao pomoć budućim i roditeljima dece u gradu i naseljenim mestima.
 
Načelnica Vučurević je kazala da zaustavljanje pada nataliteta i podsticanje rađanja jeste prioritet Vlade Republike Srbije i da je ove, kao i prethodnih godina odvojena određena količina novca za tu sprovođenje mera populacione politike. 
- Činenica da je Srednjobanatski okrug za pet godina izgubio jednu manju opštinu, je bila signal svim lokalnim samoupravama da je veoma važno da se po tom pitanju ujedine i pokušaju zajednički da sprovode mere populacione politike u cilju poboljšanja demografske situacije na teritoriji okruga - rekla je ona. 
 
 
Vučurević je istakla da lokalne samouprave sporovode određene mere u okviru svojih budžeta, kao što su smanjenje ekonomske cene roditeljstva, psihološka cena, zatim podsticanje vantelesne oplodnje, edukacije iz oblasti populacione politike, aktiviranje same lokalne samouprave.