Radišić na skupu ''Naša slovenska beseda'': za još sadržajniju saradnju Zrenjanina i Slovenije

Društvo Slovenaca “Planika” iz Zrenjanina bilo je domaćin 12. književnog skupa „Naša slovenska beseda“, koji je ove godine održan u dvorani bioskopa „Sinema“. Članovi Društva Slovenaca Planika ugostili su slovenačka društva iz Republike Srbije, a tradicionalno, na ovoj manifestaciji su učestvovali i gosti iz Slovenije. Ovoga puta to su bili učenici i profesori iz Osnovne škole „Miroslav Vilhar“ iz Postojne. 
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina prisutne je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, istakavši da Grad Zrenjanin ostvaruje saradnju s Republikom Slovenijom na različite načine, ali da ona može biti još sadržajnija.  
– Moram da istaknem da sam pre nekoliko dana bio na otvaranju druge po redu ''Žogarije“, čiji je organizator Slovenac Slavko Sakelšek, koji je u međuvremenu postao zrenjaninski zet. Imali smo sastanak u Gradskoj kući, na kojem su prisustvovali zamenik ambasadora Slovenije u Beogradu Roman Vajksler i počasni konzul Slovenije u Novom Sadu, Rajko Marić, kao i predstavnici Društva Slovenaca “Planika”. Zaključili smo da naša saradnja u bliskoj budućnosti treba da bude još sadržajnija. Predlog lokalne samouprave je da pronađemo grad u Sloveniji, sa kojim bi se zbratimili i da nas na početku zbliže sportisti i kulturno – umetnička društva. Mislim da je kultura najvažnija, a lako ćemo posle proširiti saradnju i na druge oblasti – istakao je Radišić.
 
U revijalnom delu programa učestvovalo je sedam društava Slovenaca iz Srbije, čije je predstavnike pozdravio predsednik Društvo Slovenaca “Planika”, Miloš Pešić, a voditelji su ove godine bili učenici dopunske nastave slovenačkog jezika u Zrenjaninu, koju vodi učiteljica Milena Spremo.
 
 
 
Miloš Pešić je proglasio “besednike” ovogodišnje kulturne manifestacije. Ove godine su laskavu nagradu dobili Martina Drča, koja je kao nekadašnja dugogodišnja predsednica dala veliki doprinos afirmaciji Društva i Dejan Bekić, kao organizator sportskih aktivnosti Društva Slovenaca “Planika”, a najpoznatiji je po organizaciji Nordijske hoje na izletištu “Babatovo”. 
– Pozdravljam vas iz srca, u nadi da će današnji zajednički izlet u svet lepote i ovo recitatorsko literarno popodne, doprineti da svi zajedno osetimo moć i toplinu slovenačke reči i lepotu slovenačkog jezika – istakao je Pešić. 
 
 
Gosti iz Postojne su se predstavili sa pozorišnom predstavom ”Janko, Metka in Pavliha”, za koju su nagrađeni gromoglasnim aplauzom od strane blizu 200 gledalaca. Veliki aplauz su izmamili i najmlađi članovi Društva Slovenaca “Planika”, učenici učiteljice Milene Spremo, koji su se predstavili sa nekoliko tačaka. Nastup su imali i članovi hora Društva Slovenaca “Planika”, koji su nastupili i na festivalu horova “Slobodan Bursać“, koji se tradicionalno održava u Zrenjaninu. Priznanje za svoj trud i veliki doprinos negovanju slovenačkog jezika dobile su učiteljice Rut Zlobec, Tatjana Bukvič i Milena Spremo.
 
Ovu manifestaciju je podržala Kancelarija Republike Slovenije za Slovence u okruženju i u svetu i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice AP Vojvodine. 
 
Fotografije: Društvo Slovenaca "Planika" Zrenjanin