Trg slobode ispunjen učesnicima IPA projekta ''Inkluzivna umetnost''

“Inkluzivna umetnost”, projekat IPA Prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, koji je počeo s realizacijom maja 2017. godine i ukupno traje 18 meseci, predstavljen je danas kroz različite umetničke radionice na zrenjaninskom Trgu slobode. Uz muzički program na bini, organizovane su radionice poput slikanja na majicama, na šoljama, dekupaža, slikanja, crtanja, čišćenja srebrnog nakita i druge. 
 
 
 
- U pitanju je dobar projekat prekogranične saradnje Rumunija - Srbija koji je prošle godine prihvaćen ispred Grada Zrenjanina, a u koji su uključeni još i Kikinda i rumunski gradovi Temišvar i Rešice - istakla je Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave za Banat i učesnica u projektu i dodala: 
- U okviru projekta smo predvideli niz kulturnih manifestacija, a jedna od njih je upravo ova - koja podrazumeva veću dostupnost umetnosti za sve. Kada govorimo o inkluziji, ne mislim samo na osobe sa smetnjama u razvoju ili sa invaliditetom, već i na sve društveno izolovane grupe koje imaju potrebu da se izraze na različite načine i budu deo društva. Ovo je prilika za sve zainteresovane da se umetnički izraze, u ovoj umetničkoj radionici imaćemo različite tehnike, mislim da će se za svakoga naći po nešto, za sve uzraste, a najmlađima će se danas pridružiti i naši najstariji sugrađani - naglašava Oluški Vlačić.
 
 
 
Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici Srednjebanatskog okruga i lokalne samouprave, a s učesnicima su se družili načelnica okruga Snežana Vučurević, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljuba Travica. Pomoćnik gradonačelnika Radišić uključen je u realizaciju više projekata prekogranične saradnje s Rumunijom i naglašava da u pitanju nisu samo veliki infrastrukturni projekti.
 
 
 
- Ti veći infrastrukturni projekti koje realizuje Grad Zrenjanin nekako su više u fokusu, ali su nama važniji projekti u kojima učestvuju mladi, gde radimo na inkluziji i gde svi imaju jednake mogućnosti, prava i priliku da pokažu ono u čemu su najbolji. Ovi mladi ljudi koji su danas sa nama već sada se povezuju sa susedima iz Rumunije, što nam je takođe bitno jer su oni ti koji će u budućnosti nastaviti realizaciju svih projekata - kazao je Radišić i dodao da je Grad Zrenjanin  konkurisao i po poslednjem pozivu Prekogranične saradnje s Rumunijom s dosta projekata, kao i da predstoji konkurisanje i po pozivu saradnje Srbije i Mađarske.