Završena 35. ''Čitalačka značka'' Gradske narodne biblioteke

Narodno pozorište "Toša Jovanović" bilo je u utorak, 5. juna domaćin završne svečanosti manifestacije “Čitalačka značka” Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”. Tom prilikom proglašeni su najuspešniji autori čitalačkih dnevnika, kao i likovnih radova u kategoriji mlađih učesnika.
 
Povodom “Male čitalačke značke”, dvanaest predškolskih grupa sa 217 učesnika ilustrovalo je najupečatljivije priče i bajke koje su čitali sa roditeljima i vaspitačima.  U svečanom programu za predškolce nastupala su deca iz vrtića “Sunčica”, “Bambi”, “Bajka” i hor vrtića “Čika Jova Zmaj”.
 
 
 
Moto ovogodišnje “Čitalačke značke” bio je: “Od čitanja se raste”. Zadatak svakog učesnika bio je da preporuči vršnjacima knjigu za čitanje. Bibliotekari zrenjaninske biblioteke želeli su i na ovaj način da oslušnu kakav je čitalački ukus, a kakva su interesovanja dece, kako bi se kroz druženje i zajednički rad bolje i uspešnije promovisalo čitanje.
 
Čitalački dnevnici koje su deca vodila tokom čitave godine dostavljeni su Gradskoj biblioteci u maju 2018. godine. Ove godine Biblioteci je predato 465 dnevnika iz 35 škola. Sedamnaest odeljenja je osmislilo kreativne kolekcije u kojima su doneli svoje dnevnike. Ove godine osmišljen je i Blog “Čitalačke značke”, tako da su neki od čitalačkih dnevnika vođeni i u elektronskoj formi (www.zrznacka.com).
 
U svečanom programu “Velike čitalačke značke”, namenjene osnovcima,  učestovali su: hor vrtića Vila i Crvenkapa, Kolorino stvaralaštvo i vrtić Bambi, a nagrade najuspešnijim učesnicima dodelili su Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave za Banat i Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”.
 
 
 
Izložba svih ovogodišnjih kolekcija, kao i najuspešnijih dnevnika priređena je u čitaonici Dečjeg odeljenja, a na platou ispred biblioteke bili su izloženi likovni radovi dece iz zrenjaninskih vrtića koji su ilustrovali knjige koje su im čitali roditelji i vaspitači.
 
U slavu knjige i promovisanja ranih čitalačkih navika, biblioteka uz podršku Kompanije “Gomeks”, priprema i veliku izložbu posvećenu ovoj manifestaciji koja traje 35 godina. U prilog ozbiljnoj organizaciji “Čitalačke značke” govori i podatak da već drugu godinu za redom čitalački dnevnici stižu na adresu zrenjaninske biblioteke i iz jedne od beogradskih škola.