Dan ustanka naroda Srbije - sećanje na borce protiv fašizma

Današnji dan, sedmi jul, Republika Srbija obeležava kao Dan ustanka protiv fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu. Pre 77 godina, na Ivanjdan, 7. jula 1941. godine u Beloj Crkvi kod Krupnja, na zapadu naše zemlje, Žikica Jovanović Španac ispalio je prve pucnje u znak otpora protiv fašizma, tri dana nakon što je u Beogradu doneta odluka o podizanju ustanka. Ti datumi, 4. i 7. jul, obeležavaju se kao Dan borca i Dan ustanka, a danas su i u Zrenjaninu evocirana sećanja i položeni venci na spomen-obeležja iz Drugog svetskog rata. 
 
 
 
Na spomenik Narodnom heroju Žarku Zrenjaninu vence su položili predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), Ministarstva odbrane i Vojske Srbije - Garnizona Zrenjanin i Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida. U ime Grada Zrenjanina venac su položili predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i predstavnik Kabineta gradonačelnika Zrenjanina David Novak.
 
 
 
Prisutne na današnjoj ceremoniji je pozdravio Miloš Cvetić, sekretar gradskog odbora SUBNOR, a nakon polganja venaca obratio se predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, istakavši da se srpski narod nikada nije mirio sa ropstvom ili okupacijom i da širenje slobodarskih težnji nikada ni jedan neprijatelj nije mogao zaustaviti.
“Nedavno smo na ovom mestu obeležili i Vidovdan, dan sećanja na sve naše stradalnike, u svim ratovima. Ove godine predstoji nam i veliki nacionalni jubilej, sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu, kojoj je Srbija takođe dala nemerljiv doprinos, ispisavši najslavnije stranice svoje istorije. Naši preci su i tada, kao i 1941. godine, ušli u rat s jednom željom - da svom narodu i svojoj zemlji donesu slobodu, lepšu budućnost, bolji život, da ostanemo svoji na svome i sami odlučujemo o svom razvoju”, poručio je Mitrović i dodao da se i tokom Drugog svetskog rata Srbija se našla na pravoj strani - onoj koja se borila protiv najvećeg zla čovečanstva, protiv fašizma, čime se naš narod ponosno svrstao na stranu velike evropske antifašističke i slobodarske koalicije.  
 
 
 
“Samo stalnim sećanjem na žrtve i ukazivanjem gde može odvesti verska, rasna ili nacionalna mržnja, možemo sprečiti da se slični događaji ponove. Republika Srbija, Banat i Grad Zrenjanin mogu biti ponosni na svoju slavnu istoriju i na sve one koji su u borbi za slobodu dali ono najvrednije, svoje živote. U oba svetska rata, na prostoru Banata, uz naše sugrađane borili su se i pripadnici bratskog, ruskog naroda. U borbama za oslobođenje od fašizma 1944. godine, 220 njih položilo je živote i svoja imena upisalo među besmrtnike. Sećanje na sve te heroje naš je dug prema njima i naša civilizacijska obaveza prema potomcima i onima koji će nas naslediti. Sećamo se danas svih žrtava u borbi protiv fašizma, odajemo im dužnu počast i poručujemo da njihove žrtve nisu uzaludne, jer danas živimo u slobodnoj i ekonomski perspektivnoj Srbiji”, kazao je predsednik Skupštine grada na današnjoj svečanosti ispred spomenika Žarku Zrenjaninu. 
 
 
 
I ove godine ceremoniji je prisustvovao 92-godišnji Savo Radovanović, učesnik Drugog svetskog rata i nosilac više ratnih odlikovanja. Sa 16 godina stupio je u diverzantsku jedinicu, a ratni put ga je vodio po brojnim bosanskim ratištima, sve do proboja Sremskog fronta 1945. godine i završnih ratnih operacija u tadašnjoj državi, u Sloveniji. Dva puta je bio ranjen. Zdravlje ga još uvek služi, seća se svih tih događaja i poručuje da je i danas došao da ukaže na strahote fašizma i da se tako nešto nikome više ne desi.