Pokrajinska vlada finansira izradu projekta brze saobraćajnice ''Vojvođansko P'' i revitalizuje Begej

Pokrajinska vlada je na jučerašnjoj sednici, kojom je predsedavao Igor Mirović, zadužila Upravu za kapitalna ulaganja AP Vojvodine da sprovede postupak javne nabavke za finansiranje izrade tehničke dokumentacije za izgradnju brze saobraćajnice “Vojvođansko P”, i za to obezbedila iznos od 536 miliona dinara, saopšteno je na sajtu Pokrajinske vlade.
 
Izrada planske i tehničke dokumentacije za projekat brze saobraćajnice državnog puta 1-B reda broj 12, Novi Sad - Zrenjanin i projekat državnog puta 1-B reda broj 13, Zrenjanin - Borča, realizuje se na osnovu Protokola o saradnji Pokrajinske vlade i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zaključenog u oktobru 2017. godine. 
 
 
Podsećamo, tada su potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, potpisali Protokol o saradnji na izradi planske i tehničke dokumentacije za projekte Novi Sad - Zrenjanin i Zrenjanin - Borča. Protokol je potpisan u okviru zajedničke sednice vlada Republike Srbije i AP Vojvodine, održane u Beogradu. 
 
Za prvu saobraćajnicu, na deonici Novi Sad (autoput E75) - Zrenjanin, radiće se idejni projekat sa studijom opravdanosti za izgradnju još dve saobraćajne trake u postojećoj regulaciji, dok je za deonicu Zrenjanin - Beograd, do petlje Borča (obilaznica oko Beograda), predviđena izrada prostornog plana područja posebne namene i idejnog projekta sa studijom opravdanosti izgradnje državnog puta. 
 
Potpisivanjem protokola realizovan je dogovor potpredsednice Vlade Srbije i pokrajinskog premijera o zajedničkoj pripremi tehničke dokumentacije za ove dve deonice, kako bi projekti Zrenjanin - Borča i Novi Sad - Zrenjanin bili spremni za realizaciju kad se završe aktuelni radovi na koridorima 10 i 11.
 
Pokrajinska vlada najavljuje održavanje još jednog skupa od značaja za Grad Zrenjanin. Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvoriće danas u Novom Sadu konferenciju povodom projekta “Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“, finansiranog iz Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija.
 
 
Ovaj strateški projekat vredan je 13,85 miliona evra, od čega je donacija Evropske unije 11,77 miliona evra. Nakon završetka radova predviđenih projektom, očekuje se ponovno otvaranje plovidbe Begejom, razvoj turizma, unapređenje infrastrukture i povezivanje prekograničnog regiona.